Körtés rétes vanÃliamártásban
Hozzávalók
a tésztához: 20 dkg liszt 1,5 evÅ‘kanál olaj só 1 tojás a nyújtáshoz, sütéshez: liszt 2 evÅ‘kanál zsemlemorzsa 5 dkg Rama margarin a tetejére: porcukor a töltelékhez: 80 dkg tehéntúró 70 dkg körte 1 narancs reszelt héja 10 dkg porcukor 4 tojássárgája 1 csomag vanÃliáscukor 1 evÅ‘kanál körtelikÅ‘r a mártáshoz: 1,5 dl tej 1 tojás 1 tojássárgája 1 csomag vanÃliáscukor vagy 1 vanÃliarúd 1 evÅ‘kanál cukor
A tésztához valókat egy csipetnyi sóval és egy kevés langyos vÃzzel összegyúrjuk, majd letakarva 2 órára a hűtÅ‘szekrénybe tesszük. A túrót áttörjük, a körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk. A narancshéjat, a porcukrot, a tojássárgáját, a vanÃliáscukrot és a likÅ‘rt a túróba keverjük, végül a körtekockákat is beleforgatjuk. A tésztát liszttel behintett deszkán 30x30 centis lappá nyújtjuk, majd egy benedvesÃtett konyharuhára csúsztatjuk. A zsemlemorzsával meghintjük, a tölteléket rásimÃtjuk, és a konyharuha segÃtségével felgöngyöljük.
Egy nagyobb tűzálló tálat az olvasztott margarin felével kikenünk, a rétest belefektetjük, és a maradék margarinnal meglocsoljuk. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘be toljuk és 180 °C-on (légkeveréses sütÅ‘ben 170 °C) 25 percig sütjük. A mártáshoz a tejet a tojással, a tojássárgájával, a vanÃliás cukorral és a cukorral összekeverjük. A rétesre öntjük, és még 10-15 percig sütjük. Legalább 10 percig állni hagyjuk, majd szeleteljük.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra + pihentetés.
Egy adag: 817 kcal / 3422 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Móri ezerjó '02).
|