Körtés rétes vaníliamártásban


Hozzávalók


a tésztához: 20 dkg liszt
1,5 evőkanál olaj
só
1 tojás
a nyújtáshoz, sütéshez:
liszt
2 evőkanál
zsemlemorzsa
5 dkg Rama
margarin
a tetejére: porcukor
a töltelékhez:
80 dkg tehéntúró
70 dkg körte
1 narancs reszelt héja
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
1 csomag vaníliáscukor
1 evőkanál körtelikőr
a mártáshoz: 1,5 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
1 csomag vaníliáscukor
vagy 1 vaníliarúd
1 evőkanál cukor

A tésztához valókat egy csipetnyi sóval és egy kevés langyos vízzel összegyúrjuk, majd letakarva 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A túrót áttörjük, a körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetsszük, húsát kis kockákra vágjuk. A narancshéjat, a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliáscukrot és a likőrt a túróba keverjük, végül a körtekockákat is beleforgatjuk. A tésztát liszttel behintett deszkán 30x30 centis lappá nyújtjuk, majd egy benedvesített konyharuhára csúsztatjuk. A zsemlemorzsával meghintjük, a tölteléket rásimítjuk, és a konyharuha segítségével felgöngyöljük. Egy nagyobb tűzálló tálat az olvasztott margarin felével kikenünk, a rétest belefektetjük, és a maradék margarinnal meglocsoljuk. Előmelegített sütőbe toljuk és 180 °C-on (légkeveréses sütőben 170 °C) 25 percig sütjük. A mártáshoz a tejet a tojással, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a cukorral összekeverjük. A rétesre öntjük, és még 10-15 percig sütjük. Legalább 10 percig állni hagyjuk, majd szeleteljük.


Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés.
Egy adag: 817 kcal / 3422 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Móri ezerjó '02).