Citromos túrótorta (sütés nélkül)
Hozzávalók
3 tojássárgája 30 dkg kristálycukor 12,5 dkg Rama margarin 1 zacskó vanÃliás cukor 1 citrom reszelt héja 50 dkg túró 1 tasak (25 g) étkezési zselatin 1,5 dl tej a dÃszÃtéshez: 3 egész citrom 2 evÅ‘kanál vÃz 5 dkg cukor
A tojások sárgáját a cukorral, a margarinnal, a vanÃliás cukorral és a citrom reszelt héjával habosra keverjük. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a 1,5 deci vÃzben feloldott zselatint és a felforrósÃtott tejet. Hideg vÃzzel kiöblÃtett nagy kuglófformába öntjük, és hűtÅ‘be tesszük kb. 2-3 órára, hogy megdermedjen. Közben 2 citromot meghámozunk és kifilézünk, azaz gerezdekre szedjük, majd a fehér bundáját és hártyáját lefejetjük.
2 evÅ‘kanál vizet felforralunk és 5 dkg cukorral szirupot készÃtünk belÅ‘le. Ebbe forgatjuk bele (nem fÅ‘zzük!) óvatosan a citromgerezdeket, ügyelve arra, hogy egészben maradjanak, majd rácsra téve lecsöpögtetjük. Tálaláskor a formát néhány pillanatra forró vÃzbe állÃtjuk, és tartalmát tálra borÃtjuk. Tetejét cukrozott gyümölccsel kirakjuk, oldalát felezett citromkarikákkal dÃszÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 25 perc + dermesztés.
Egy adag: 391 kcal / 1633 kJ.
Italajánlat: félédes fehérbor (Balatonszõlõsi zenit '03).
|