Katalán krém Két Szerecsen módra


Hozzávalók (6 személyre)


12 tojás sárgája
1/2 l tej
1/2 l tejszín
20 dkg cukor
2 dkg őrölt fahéj

A tojások sárgáját a cukorral és a fahéjjal kikeverjük, majd állandóan kevergetve felöntjük a felforralt tej és tejszín keverékével. Az egészet átszűrjük, és tűzálló tálakban vagy cserépedényekben vízgőzön 100-120 fokon átgőzöljük. A kész krémet a tálkákban lehűtjük, és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Közvetlenül a tálalás előtt a kristálycukrot a krém felszínén egyenletesen elosztjuk, és rápirítjuk. Az ideális eszköz erre a konyhai hegesztőpisztoly, ha nincs otthon ilyesmi, akkor a cukrozás előtt két percre tegyük a tálkákat a mélyhűtőbe, majd a cukrot a krémre szórva rakjuk be a tálkákat felülről grillezni tudó sütőbe, és a legnagyobb lángon égessük rá a cukrot.


Jótanács: Ha a fenti megoldás sem megvalósítható, akkor egy külön edényben olvasszuk fel a kristálycukrot, és így öntsünk a tetejére égetett cukormázat..

Recept: Mándly Tünde.