Libamáj aszúzselében
Hozzávalók
50 dkg első osztályú libamáj, só frissen őrölt fehér bors 0,5 dl tokaji aszú az aszúzseléhez: bő fél dl húsleves (leveskockából is jó) 2 kiskanál zselatinpor 4 evőkanál tokaji aszú
A libamájat felhasználás elÅ‘tt minden esetben 1 napig jeges vÃzben vagy tejben kell áztatni. Ezután kiemelve lecsöpögtetjük és óvatosan leszárogatjuk. A májról a hártyát lefejtjük, a vastag eret óvatosan kihúzzuk, közben a májat egyre jobban szétterÃtjük, hogy a vékonyabb erekhez is hozzáférjünk. Ezeket is eltávolÃtjuk. A szétterÃtett májat megsózzuk, megborsozzuk. Az aszúval meglocsoljuk, eredeti formájára visszahajtjuk, a kicsurgott aszút a tetejére csorgatjuk, és letakarva
néhány órán át a hűtÅ‘ben érleljük. Egy akkora pástétomformát vagy tűzálló tálat, amibe a máj éppen belefér folpackkal kibélelünk, a májat beletesszük és tömörÃtjük, vagyis jól belenyomkodjuk.
A fólia széleit ráhajtjuk, egy falappal betakarjuk, és 1 kilós súllyal lenyomjuk. A súllyal együtt sütÅ‘ben, vÃzzel félig telt tepsibe állÃtva, nagyon kis lánggal, vagyis 75 oC-on 2 órán át pároljuk. Ha kihűlt, egy éjszakára hűtÅ‘be tesszük. A májat deszkára borÃtjuk, és miután a folpackot lefejtettük róla, meleg vÃzbe mártott késsel nem túl vékonyra fölszeleteljük. Az aszúzseléhez a zselatinport kis tálkában 2 evÅ‘kanál meleg vÃzzel elkeverjük. Kis lábasban a húslevest a tokajival együtt felforraljuk, a vizes zselatint beleöntjük, elkeverjük, és ismét felforraljuk. Langyosra hűtjük, és a libamájszeleteket úgy mártjuk meg benne, hogy a zselé 1-2 milliméter vastagon bevonja a szeleteket. KészÃthetjük úgy is, hogy a libamájszeleteket tányérokra adagoljuk, és a még folyékony zselével leöntjük. Tálalásig hűtÅ‘szekrénybe tesszük, hogy a zselé megdermedjen rajta. Félbevágott, kimagozott szÅ‘lÅ‘szemekkel dÃszÃthetjük. Nem kenyérrel, hanem friss, enyhén megpirÃtott, meleg kalácsszeletekkel kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 30 perc + hûtés.
Egy adag: 344 kcal / 1437 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji aszú 3 puttonyos '97).
|