Keszeg sütve
Hozzávalók
4 konyhakész keszeg (egyenként 45 dkg) só 12 dkg liszt 1 csapott kiskanál pirospaprika 1 mokkáskanál őrölt bors a sütéshez: bőven olaj
A keszegeket megmossuk, leszárogatjuk, majd mindkét oldalukat surun beirdaljuk (jobb helyeken eleve Ãgy kapható). KÃvül-belül besózzuk, fél órán át pihentetjük. A lisztben a pirospaprikát meg a borsot elkeverjük, a keszegeket jól beleforgatjuk. A sütés következik, amire a szokásosnál jobban kell figyelni. A probléma már a megfelelÅ‘ edény kiválasztásával kezdÅ‘dik, hiszen a háziasszonyok ritkán rendelkeznek akkora serpenyÅ‘vel, mint a vendéglÅ‘k. De biztosan van otthon szélesebb vaslábasuk vagy teflontepsijük. MindkettÅ‘ jó a hal sütéséhez. Az edénybe annyi olajat öntünk, amennyi majd a keszeget félig ellepi. MegforrósÃtjuk, és a halat kis lángon kb. 8 percig sütjük, majd megfordÃtjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Az a legfontosabb, hogy ropogósra, barnára süssük, Ãgy a beirdalt hal apró szálkái is átsülnek, ehetÅ‘ek lesznek. Csak a gerince, a nagyobb szálkái meg a feje marad meg. Mi-
után nem lehet egyszerre megsütni az összeset, sütÅ‘ben kell megmelegÃteni az elsÅ‘ket, hogy forrón tálalhassuk azokat.
Jó tanács
- Ha nem konyhakész keszegbÅ‘l készÃtjük, a halat
a pontyhoz hasonlóan kell lepikkelyezni és kibelezni.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 405 kcal / 1693 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Dél-balatoni királyleányka '01).
|