Keszeg sütve


Hozzávalók


4 konyhakész keszeg
(egyenként 45 dkg)
só
12 dkg liszt
1 csapott kiskanál
pirospaprika
1 mokkáskanál
őrölt bors
a sütéshez:
bőven olaj

A keszegeket megmossuk, leszárogatjuk, majd mindkét oldalukat surun beirdaljuk (jobb helyeken eleve így kapható). Kívül-belül besózzuk, fél órán át pihentetjük. A lisztben a pirospaprikát meg a borsot elkeverjük, a keszegeket jól beleforgatjuk. A sütés következik, amire a szokásosnál jobban kell figyelni. A probléma már a megfelelő edény kiválasztásával kezdődik, hiszen a háziasszonyok ritkán rendelkeznek akkora serpenyővel, mint a vendéglők. De biztosan van otthon szélesebb vaslábasuk vagy teflontepsijük. Mindkettő jó a hal sütéséhez. Az edénybe annyi olajat öntünk, amennyi majd a keszeget félig ellepi. Megforrósítjuk, és a halat kis lángon kb. 8 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Az a legfontosabb, hogy ropogósra, barnára süssük, így a beirdalt hal apró szálkái is átsülnek, ehetőek lesznek. Csak a gerince, a nagyobb szálkái meg a feje marad meg. Mi- után nem lehet egyszerre megsütni az összeset, sütőben kell megmelegíteni az elsőket, hogy forrón tálalhassuk azokat. Jó tanács - Ha nem konyhakész keszegből készítjük, a halat a pontyhoz hasonlóan kell lepikkelyezni és kibelezni.


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 405 kcal / 1693 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Dél-balatoni királyleányka '01).