Körtetorta


Hozzávalók (6)


12 dkg porcukor
12 dkg Rama
margarin
2 tojás + 1 tojássárgája
25 dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor
só
4 nagy körte
fél citrom
2 dl tejszín
fél kupica körtepálinka
5 dkg csokoládédara
a forma kikenéséhez: vaj

A porcukrot a margarinnal habosra keverjük, majd a tojásokkal, a liszttel, a sütőporral és csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hideg helyen legalább 1 órán át pihentetjük. Közben a körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük. Ezután a gyümölcsfeleket vastag gerezdekre vágjuk, és jól megcitromozzuk, nehogy megbarnuljanak. Ezután félliternyi, enyhén cukros vízben 15 percig pároljuk, majd leszurjük, és jól lecsöpögtetjük. Egy kerek tortaformát alaposan kivajazunk, a tésztát az aljára nyomkodjuk, és a tetejét a tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben, kis lánggal (160 °C, légkeveréses sütőben 145 °C) 40 percig sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihulni, majd kettévágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a körtepálinkával ízesítjük. Felét az alsó tortalapra kenjük, csokoládédarával megszórjuk, majd a másik lappal befedjük. A körtegerezdekkel csinosan kirakjuk, a maradék tejszínhabbal és csokoládédarával díszítjük.


Elkészítési idő: 1 óra + a tészta hûtése.
Egy adag: 629 kcal / 2631 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji furmint 2000).