Körtetorta
Hozzávalók
(6)
12 dkg porcukor 12 dkg Rama margarin 2 tojás + 1 tojássárgája 25 dkg finomliszt 1 kiskanál sütÅ‘por só 4 nagy körte fél citrom 2 dl tejszÃn fél kupica körtepálinka 5 dkg csokoládédara a forma kikenéséhez: vaj
A porcukrot a margarinnal habosra keverjük, majd a tojásokkal, a liszttel, a sütőporral és csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hideg helyen legalább 1 órán át pihentetjük.
Közben a körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük. Ezután a gyümölcsfeleket vastag gerezdekre vágjuk, és jól megcitromozzuk, nehogy megbarnuljanak. Ezután félliternyi, enyhén cukros vÃzben 15 percig pároljuk, majd leszurjük, és jól lecsöpögtetjük. Egy kerek tortaformát alaposan kivajazunk, a tésztát az aljára nyomkodjuk, és a tetejét a tojássárgájával megkenjük. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, kis lánggal (160 °C, légkeveréses sütÅ‘ben 145 °C) 40 percig sütjük. Rácsra borÃtva hagyjuk kihulni, majd kettévágjuk. A tejszÃnt kemény habbá verjük, a körtepálinkával ÃzesÃtjük. Felét az alsó tortalapra kenjük, csokoládédarával megszórjuk, majd a másik lappal befedjük. A körtegerezdekkel csinosan kirakjuk, a maradék tejszÃnhabbal és csokoládédarával dÃszÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra + a tészta hûtése.
Egy adag: 629 kcal / 2631 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji furmint 2000).
|