Zsályás borjúnyárs mustármártással
Hozzávalók
60 dkg sovány borjúcomb 20 dkg szeletelt, nyers füstölt sonka 1 maréknyi friss zsályalevél 5 dkg vaj 1 kis vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 2 evÅ‘kanál olÃvaolaj fehérborecet 1 pohárka száraz fehérbor só Å‘rölt bors 2 evÅ‘kanál Worcester-mártás 2 evÅ‘kanál mustár 1 evÅ‘kanál étkezési keményÃtÅ‘ olÃvaolaj
A húst megmossuk, leszárogatjuk, és nem túl nagy, nem túl vastag kockákra vágjuk. A sonkaszeleteket hasonló méreture daraboljuk. Felváltva hurkapálcára húzzuk - egy húskocka, egy sonkaszelet -, és minden "páros" után egy levélke zsályát is közétuzünk, majd a nyársakat egy tepsibe vagy nagy tuzálló tálba egymás mellé fektetjük.
ElÅ‘melegÃtett, forró sütÅ‘be toljuk, és a nyársakat idÅ‘nként megforgatva szép pirosra sütjük. Ha túl száraz lenne, egy kevés olvasztott vajjal locsolgathatjuk. Közben a hagymát és a fokhagymát megtisztÃtjuk, mindkettÅ‘t finomra aprÃtjuk, és az olajon kevergetve 2 perc alatt megfuttatjuk.
A borecettel és a borral fölöntjük, megsózzuk, 10 "tekerésnyi" borsot Å‘rölünk rá. Ha fölforrt, a Worcestert és a mustárt is hozzáadjuk, 2 evÅ‘kanálnyi hideg vÃzzel simára kevert keményÃtÅ‘vel besurÃtjük, és 2-3 zsályalevelet dobunk bele. Ha kell, Ãzét egy csipetnyi cukorral szelÃdÃthetjük. Már csak egyet forralunk rajta, és a sonkás borjúnyársak mellé, azon forrón kÃnáljuk. Friss, ropogós héjú barna kenyérrel a legfinomabb.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra.
Egy adag: 596 kcal / 2492 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Tokaji furmint 2000).
|