Tavaszi borjúsült
Hozzávalók
(6-8 személyre) 10 dkg zsenge zöldborsó (kifejtve mérjük) 1 kg sovány borjúlábszár 1 szál sárgarépa 1 maroknyi (kb. 20 dkg) zsenge zöldspárga 20 dkg friss gomba 4 dkg vaj 8-10 szép, nagy parajlevél só Å‘rölt bors 1 csokor friss rozmaring 4 kiskanál olÃvaolaj 1,5 dl száraz fehérbor
A borsót kifejtjük, a húst megmossuk, szárazra töröljük, és éles késsel úgy vágjuk fel, hogy kiterÃtve egy nagy téglalapot kapjunk. A sárgarépát, a spárgát és a gombát megtisztÃtjuk, és kis darabokra felkockázzuk. A répát, a spárgát és a zöldborsót külön-külön roppanósra fÅ‘zzük, a vaj felét megforrósÃtjuk, és a gombát kevergetve 2 percig pirÃtjuk rajta.
A parajleveleket megmossuk, leszárogatjuk, vastag ereitÅ‘l megszabadÃtjuk, és lobogva forró, sós vÃzben 3-4 percig fÅ‘zzük. Hideg folyó vÃz alatt leöblÃtjük, lecsöpögtetjük, és konyhai pa-pÃrtörlÅ‘re rakva a vizet alaposan leitatjuk róla.
A húst gyengén kiveregetjük, de csak annyira, hogy mindenütt egyenlÅ‘ vastagságú legyen, majd mindkét oldalát sóval, borssal bedörzsöljük. Az összes zöldséget egy tálba szórjuk, egy kissé megsózzuk, megborsozzuk, és jól összekeverjük. A húslapon egyenletesen elsimÃtjuk, felgöngyöljük, és konyhai spárgával vagy nagyobb húsbilinccsel összefogjuk, hogy sütéskor szépen egyben maradjon.
Akkora lábasban, amibe a hús éppen bele-
fér a maradék vajat és az olajat megforrósÃt-juk, a megmosott, durvára aprÃtott rozmaringot belekeverjük, a húsroládot rátesszük, és óvatosan forgatva minden oldalán hirtelen megsütjük. A fehérbort aláöntjük, és lefedve félpuhára pároljuk.
A tekercset kiemeljük, a spárgát eltávolÃtjuk róla, óvatosan beburkoljuk a forrázott parajlevelekbe, és egy kisebb tepsibe áttéve 180 oC-ra (légkeveréses sütÅ‘ben 165 oC) elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben még kb. 1 órán át sütjük. Sütés közben a lábasban visszamaradt pecsenyelével locsolgatjuk. Ha a leve kevésnek bizonyulna, 3-4 evÅ‘kanál vizet önthetünk alá. Amikor elkészült, kb. 10 percig pihentetjük, csak ezután vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. Vajon párolt zöldségekkel, burgonyapürével a legfinomabb.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 40 perc.
Egy adag: 319 kcal / 1332 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Somlói tramini '01).
|