Csülök pékné módra


Hozzávalók


1 nagy hátsó vagy 2 kisebb
mellső csülök (kb. 2 kg)
1 evőkanál só
1 kiskanál egész fekete bors
1 vöröshagyma, 2 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
a körethez:
1,5 kg burgonya
30 dkg vöröshagyma
(még jobb, ha friss, apró
gyöngyhagyma)
1 csapott evőkanál só
1-1 mokkáskanál őrölt bors
és pirospaprika
1 csapott evőkanál majoránna
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál olaj

A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajtamaradt szőrszálakat leperzseljük és lekaparjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel és a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Ezután levéből kivesszük, és nagy tepsibe fektetjük. A körethez a burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olajat ráöntjük és jól összekeverjük. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 órán át sütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és teljesen egyszerre puhul meg a burgonyával meg a hagymával. Tálaláskor a csontról a húst lefejtjük, fölszeleteljük, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra. A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal körítve tálaljuk.


Elkészítési idő: 3 óra (30 perc munka).
Egy adag: 833 kcal / 3484 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Szekszárdi Cabernet Sauvignon ' 97.