Fokhagymaleves


Hozzávalók (1)


2 gerezd fokhagyma
1 tojás,
1 mogyorónyi vaj
pirított kenyérkockák petrezselyem.

Egy nyeles lábasba adjunk a fokhagymagerezdekhez elegendő (személyenként egy levesescsészényi) vizet, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a fokhagyma meg nem puhul. Törjük össze és dolgozzuk finom pürévé a gerezdeket. Húzzuk le a tűzről. Egy nagy szilkében törjünk fel fejenként egy tojást. Öntsünk rá egy kicsit a fokhagyma főzőlevéből, és verjük fel alaposan, hogy jó habarást nyerjünk. Folyamatos kevergetés mellett öntsük a habarást a serpenyőbe (a nyeles lábasba), és adjuk hozzá a vajat. Melegítsük, de ne forraljuk fel. Süssünk meg vajban száraz kenyérből vágott kockákat, és helyezzük őket a levesestálba. Azonnal öntsük rá a levest. Szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, és tálaljuk.