TejszÃnes vargányakrémleves tésztakalappal
Hozzávalók
a leveshez: • 3 evÅ‘kanál olÃvaolaj • 1 közepes vöröshagyma • 1 gerezd fokhagyma • 1 sárgarépa • 1 petrezselyemgyökér • 20 dkg vargánya • 1 csokor petrezselyem • só • Å‘rölt bors • kakukkf? • 1 evÅ‘kanál liszt • 2 dl száraz fehérbor • 8 dl húsleves • 1 dl tejszÃn • 1 dl tejföl a kalaphoz: • 20 dkg mélyh?tött leveles tészta • 1 tojássárgája
A tésztát szobahÅ‘mérsékleten felengedjük. A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon üvegesre pirÃtjuk. A megtisztÃtott, felkarikázott sárga- és fehérrépát és 15 deka vékonyra szelt vargányát rádobunk. Tovább pirÃtjuk, majd az apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük.
A liszttel meghintjük, átkeverjük, majd a fehérborral és a húslevessel felöntjük. Közepes lángon puhára fÅ‘zzük, azután kézimixerrel pürésÃtjük. A tejszÃnt és a simára kevert tejfölt állandóan kevergetve belecsorgatjuk. Egyet forralunk rajta, lehúzzuk a tűzrÅ‘l, és levesescsészékbe merjük. A maradék vargányagombát felszeleteljük, egy kevés olÃvaolajon megpároljuk, megsózzuk, és a levesbe szórjuk.
A tésztát liszttel behintett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 akkora korongot vágunk ki belőle, amekkora a levesescsészék teteje. Az edénykék szélét tojássárgájával bekenjük, és a tésztát ráillesztjük. A lelógó széleket óvatosan a csészéhez nyomkodjuk, tojássárgájával átkenjük, majd 210 °C-os sütőben pirosra sütjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 40 perc + 4 óra fôzési idô.
Egy adag: 584 kcal / 2442 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Neszmélyi chardonnay ’01).
|