Konyakos gyöngytyúkleves


Hozzávalók


1 egész gyöngytyúk
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
kis darab zellergumó
2 fej gomba
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
só
szemes bors
egész kömény
1 dl konyak
a daragaluskához:
2 tojás
1 kiskanál margarin
5 evőkanál búzadara
só
1 csokor metélőhagyma

A tollától megfosztott és megpörzsölt gyöngytyúkot alaposan átmossuk, és jól lecsepegtetjük. Fazékba tesszük, majd felengedjük hideg vízzel, és feltesszük főni. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, gombát, vöröshagymát, fokhagymát és zöldpaprikát megtisztítjuk, megmossuk. A gyökereket hasábokra, a hagymát cikkekre vágjuk. A gombát nagyobb darabokra szeljük, a fokhagymát egybenhagyjuk, és mindet a fazékba dobjuk. Felforraljuk, habját leszedjük, majd megsózzuk, a szemes borssal és a köménnyel fűszerezzük, majd lassú tűzön 3-4 órán át gyöngyözve főzzük. Amikor elkészült, a húst és a zöldségeket óvatosan kiemeljük, a levest leszűrjük, majd a konyakkal megbolondítjuk. Amíg a leves fő, elkészítjük a daragaluskát. Ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat a margarinnal habosra keverjük, majd a búzadarát és az apróra vágott metélőhagymát is beledolgozzuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd lazán a darás masszához keverjük. A kész galuskatésztát két evőkanál segítségével lobogva forró sós vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, míg a galuska a víz felszínére nem jön. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és a leves tetejéről leszedett zsiradékkal meglocsoljuk. Tálaláskor a főtt zöldségeket és a húst apró kockákra vágjuk, majd levesescsészékben a daragaluskával együtt szétosztjuk. A forró levest rámerve kínáljuk.


Elkészítési idő: 40 perc + 4 óra fôzési idô.
Egy adag: 583 kcal / 2437 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Siklósi chardonnay barrique 2000).