Konyakos gyöngytyúkleves
Hozzávalók
1 egész gyöngytyúk 2 sárgarépa 1 petrezselyemgyökér kis darab zellergumó 2 fej gomba 1 vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1 zöldpaprika só szemes bors egész kömény 1 dl konyak a daragaluskához: 2 tojás 1 kiskanál margarin 5 evőkanál búzadara só 1 csokor metélőhagyma
A tollától megfosztott és megpörzsölt gyöngytyúkot alaposan átmossuk, és jól lecsepegtetjük. Fazékba tesszük, majd felengedjük hideg vÃzzel, és feltesszük fÅ‘ni. A megtisztÃtott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, gombát, vöröshagymát, fokhagymát és zöldpaprikát megtisztÃtjuk, megmossuk. A gyökereket hasábokra, a hagymát cikkekre vágjuk.
A gombát nagyobb darabokra szeljük, a fokhagymát egybenhagyjuk, és mindet a fazékba dobjuk. Felforraljuk, habját leszedjük, majd megsózzuk, a szemes borssal és a köménnyel fűszerezzük, majd lassú tűzön 3-4 órán át gyöngyözve fÅ‘zzük. Amikor elkészült, a húst és a zöldségeket óvatosan kiemeljük, a levest leszűrjük, majd a konyakkal megbolondÃtjuk.
AmÃg a leves fÅ‘, elkészÃtjük a daragaluskát. Ehhez a tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat a margarinnal habosra keverjük, majd a búzadarát és az apróra vágott metélÅ‘hagymát is beledolgozzuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd lazán a darás masszához keverjük. A kész galuskatésztát két evÅ‘kanál segÃtségével lobogva forró sós vÃzbe szaggatjuk, és addig fÅ‘zzük, mÃg a galuska a vÃz felszÃnére nem jön. Leszűrjük, hideg vÃzzel leöblÃtjük, és a leves tetejérÅ‘l leszedett zsiradékkal meglocsoljuk.
Tálaláskor a fÅ‘tt zöldségeket és a húst apró kockákra vágjuk, majd levesescsészékben a daragaluskával együtt szétosztjuk. A forró levest rámerve kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 40 perc + 4 óra fôzési idô.
Egy adag: 583 kcal / 2437 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Siklósi chardonnay barrique 2000).
|