Királyráksaláta


Hozzávalók


80 dkg tisztított garnéla
vagy scampi
20 dkg érett, kemény paradicsom
1 karotta (sárgarépa)
1 szál szárzeller
1 cukkini
2 kiskanál extra szűz olívaolaj
2 dkg vaj
2 mogyoróhagyma
1 szál kapor
1 ágacska kakukkfű
1 babérlevél
1 dl száraz fehérbor
1 kiskanál konyak
só
őrölt bors
3 kiskanál tejszín

A rákot fölengedjük, alaposan lecsöpögtetjük. Közben a paradicsomot forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, magját kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A karottát, a szárzellert, a cukkinit meg a mogyoróhagymát megtisztítjuk, előbbieket apró kockákra, utóbbit finomra aprítjuk. Mélyebb serpenyőben az olajat és a vajat megforrósítjuk, előbb a hagymát, majd az összes zöldséget és a megmosott, felaprított zöldfűszereket meg a babért is rádobjuk, és kevergetve 5-6 percig pároljuk. Ekkor a rákot is hozzáadjuk, a borral, a konyakkal meglocsoljuk, és óvatosan kevergetve még 3-4 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, a tejszínt beleöntjük, és a tűzről azonnal lehúzzuk. Azon forrón tálaljuk, mert melegítve elveszti friss finom ízét.


Elkészítési idő: 35 perc.
Egy adag: 256 kcal / 1070 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Egri chardonnay ’01).