Királyráksaláta
Hozzávalók
80 dkg tisztÃtott garnéla vagy scampi 20 dkg érett, kemény paradicsom 1 karotta (sárgarépa) 1 szál szárzeller 1 cukkini 2 kiskanál extra szűz olÃvaolaj 2 dkg vaj 2 mogyoróhagyma 1 szál kapor 1 ágacska kakukkfű 1 babérlevél 1 dl száraz fehérbor 1 kiskanál konyak só Å‘rölt bors 3 kiskanál tejszÃn
A rákot fölengedjük, alaposan lecsöpögtetjük. Közben a paradicsomot forró vÃzbe mártjuk, a héját lehúzzuk, magját kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A karottát, a szárzellert, a cukkinit meg a mogyoróhagymát megtisztÃtjuk, elÅ‘bbieket apró kockákra, utóbbit finomra aprÃtjuk. Mélyebb serpenyÅ‘ben az olajat és a vajat megforrósÃtjuk, elÅ‘bb a hagymát, majd az összes zöldséget és a megmosott, felaprÃtott zöldfűszereket meg a babért is rádobjuk, és kevergetve 5-6 percig pároljuk. Ekkor a rákot is hozzáadjuk, a borral, a konyakkal meglocsoljuk, és óvatosan kevergetve még 3-4 percig fÅ‘zzük. Sózzuk, borsozzuk, a tejszÃnt beleöntjük, és a tűzrÅ‘l azonnal lehúzzuk. Azon forrón tálaljuk, mert melegÃtve elveszti friss finom Ãzét.
ElkészÃtési idÅ‘: 35 perc.
Egy adag: 256 kcal / 1070 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Egri chardonnay ’01).
|