Borhab (borsodó)


Hozzávalók


3 dl félédes fehérbor
kis darabka citromhéj
1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg
csipetnyi só
3 tojás
8-10 dkg porcukor
1 csapott evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt

Bort a fűszerekkel, a citromhéjjal és csipetnyi sóval felforralom, és átszűröm. A tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek. A tojások sárgáját a porcukor felével fehéredésig keverjük, a lisztet apránként beleszórjuk, és a bort vékony sugárban, habverővel folyamatosan keverve lassan belecsorgatjuk. Csak forráspontig melegítjük, nehogy a tojás kicsapódjon belőle. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk. Hosszabb ideig tart, de biztosabban sikerül, ha a tojásfehérjét vízgőz fölött verjük habbá, majd ha már majdnem kemény, akkor adjuk hozzá a cukor felét. Ezután a tojásos-boros keveréket lassan, habverővel dolgozzuk bele. Addig verjük, amíg egységes, habos masszát kapok. Rögtön kínáljuk, mert hamar összeesik. Nemcsak süteményekhez, hanem párolt gyümölcsökhöz is finom. Különösen jót tesz a télvégi szikkadt almának.


Elkészítési idő: 30 perc.
Egy adag: 175 kcal / 735 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.