Borhab (borsodó)
Hozzávalók
3 dl félédes fehérbor kis darabka citromhéj 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg csipetnyi só 3 tojás 8-10 dkg porcukor 1 csapott evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
Bort a fűszerekkel, a citromhéjjal és csipetnyi sóval felforralom, és átszűröm. A tojásokat szétválasztom, a fehérjékbÅ‘l kemény habot verek. A tojások sárgáját a porcukor felével fehéredésig keverjük, a lisztet apránként beleszórjuk, és a bort vékony sugárban, habverÅ‘vel folyamatosan keverve lassan belecsorgatjuk. Csak forráspontig melegÃtjük, nehogy a tojás kicsapódjon belÅ‘le. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk. Hosszabb ideig tart, de biztosabban sikerül, ha a tojásfehérjét vÃzgÅ‘z fölött verjük habbá, majd ha már majdnem kemény, akkor adjuk hozzá a cukor felét. Ezután a tojásos-boros keveréket lassan, habverÅ‘vel dolgozzuk bele. Addig verjük, amÃg egységes, habos masszát kapok. Rögtön kÃnáljuk, mert hamar összeesik. Nemcsak süteményekhez, hanem párolt gyümölcsökhöz is finom. Különösen jót tesz a télvégi szikkadt almának.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc.
Egy adag: 175 kcal / 735 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|