Zöldséges halleves
Hozzávalók
(6)
1 petrezselyemgyökér 1 kis zellergumó 1 nagy vöröshagyma 1 csomó újhagyma 2 gerezd fokhagyma 15 dkg apró szemű árpagyöngy 6 evÅ‘kanál vaj 1,2 l tyúkhúsleves (leveskockából is jó) só Å‘rölt fehérbors 4 közepes szelet bÅ‘rös halfilé 1-2 evÅ‘kanál citromlé a dÃszÃtéshez: 4 szál friss petrezselyem 2-3 szál friss majoránna
A petrezselyemgyökeret, a zellert, a vöröshagymát és az újhagymát megtisztÃtjuk. Az újhagyma fehér részét vékonyra karikázzuk, a többi zöldséget finomra aprÃtjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, és összezúzzuk. Az árpagyöngyöt tésztaszűrÅ‘ben hideg vÃzzel leöblÃtjük. 3 evÅ‘kanál vajat serpenyÅ‘ben megforrósÃtunk, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a vöröshagymát és a fokhagymát kevergetve üvegesre pároljuk benne, majd az árpagyöngyöt és az újhagymát is hozzáadjuk. 1-2 percig együtt pirÃtjuk, a húslevessel fölöntjük, és felforraljuk. A lángot mérsékeljük, és 10-15 percig lassú tűzön fÅ‘zzük. Közben sózzuk, borsozzuk. AmÃg a leves fÅ‘, a halszeleteket hideg vÃzben alaposan megmossuk, és konyhai papÃrtörlÅ‘vel a vizet leitatjuk róluk. Éles késsel a képen látható módon beirdaljuk, gyengén besózzuk, és a citromlével a szeletek mindkét oldalát meglocsoljuk. 10 percig állni hagyjuk. A maradék vajat egy másik serpenyÅ‘ben megforrósÃtjuk, és a halszeleteket oldalanként 2-3 perc alatt pirosra sütjük benne. Konyhai papÃrtörlÅ‘re szedve a zsiradékot leitatjuk róluk. A forró levest tányérokba porciózzuk, és minden adagba 1-1 szelet halat teszünk. Friss petrezselyem- és majoránnalevelekkel megszórva kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra.
Egy adag: 276 kcal / 1155 kJ.
Italajánlat: száraz rozé.
|