Zöldséges halleves


Hozzávalók (6)


1 petrezselyemgyökér
1 kis zellergumó
1 nagy vöröshagyma
1 csomó újhagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg apró szemű árpagyöngy
6 evőkanál vaj
1,2 l tyúkhúsleves (leveskockából is jó)
só
őrölt fehérbors
4 közepes szelet bőrös halfilé
1-2 evőkanál citromlé
a díszítéshez:
4 szál friss petrezselyem
2-3 szál friss majoránna

A petrezselyemgyökeret, a zellert, a vöröshagymát és az újhagymát megtisztítjuk. Az újhagyma fehér részét vékonyra karikázzuk, a többi zöldséget finomra aprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, és összezúzzuk. Az árpagyöngyöt tésztaszűrőben hideg vízzel leöblítjük. 3 evőkanál vajat serpenyőben megforrósítunk, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a vöröshagymát és a fokhagymát kevergetve üvegesre pároljuk benne, majd az árpagyöngyöt és az újhagymát is hozzáadjuk. 1-2 percig együtt pirítjuk, a húslevessel fölöntjük, és felforraljuk. A lángot mérsékeljük, és 10-15 percig lassú tűzön főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk. Amíg a leves fő, a halszeleteket hideg vízben alaposan megmossuk, és konyhai papírtörlővel a vizet leitatjuk róluk. Éles késsel a képen látható módon beirdaljuk, gyengén besózzuk, és a citromlével a szeletek mindkét oldalát meglocsoljuk. 10 percig állni hagyjuk. A maradék vajat egy másik serpenyőben megforrósítjuk, és a halszeleteket oldalanként 2-3 perc alatt pirosra sütjük benne. Konyhai papírtörlőre szedve a zsiradékot leitatjuk róluk. A forró levest tányérokba porciózzuk, és minden adagba 1-1 szelet halat teszünk. Friss petrezselyem- és majoránnalevelekkel megszórva kínáljuk.


Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 276 kcal / 1155 kJ.
Italajánlat: száraz rozé.