Meggyes lepény


Hozzávalók


(12 darabhoz)
a tésztához:
1 csapott kiskanál sütőpor
25 dkg finomliszt
13 dkg margarin
1 dl tejföl
1 tojás
1 mokkáskanálnyi só
a tészta nyújtásához:
liszt
a töltelékhez:
50 kg mélyhűtött meggy vagy magozott meggybefőtt
5 dkg darált dió
1 evőkanál zsemlemorzsa
7 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
a tetejére:
1 tojás

A sütőport a lisztbe keverjük, majd a darabokra vágott margarinnal, a tejföllel, a tojással és a sóval jól összegyúrjuk. A tészta igen ragadós, ezért lisztezett deszkán kell vele dolgozni! Egy nagyobb és egy kisebb cipóba osztjuk, és a hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük, de az sem baj, ha már egy egész éjszakára ott marad. Ha a meggy fagyasztott, hagyjuk, hogy felengedjen, és a levét leszűrjük, ha befőtt, akkor alaposan lecsöpögtetjük. A nagyobbik cipót belisztezett deszkán kis tepsi méretűre nyújtjuk a tepsit kibéleljük vele. A diót a zsemlemorzsával elkeverjük, a tésztára szórjuk a meggyet pedig egyenletesen elterítjük rajta. A cukrot rászórjukom, végül az őrölt fahéjjal meghintjük. A kisebb tésztadarabot ugyancsak tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tetejére borítom, és kicsit rá is nyomkodom. A tetejét felvert tojással bekenjük. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben fejlődő gőz eltávozhasson. A tepsit előmelegített, forró sütőbe toljuk, és a tésztát 10 percig erős lánggal, majd mérsékelt hőfokon addig sütjük, amíg a teteje láthatóan szép pirosbarnára sül. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, csak azután szeleteljük.


Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés.
Egy adag: 288 kcal / 1209 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.