Meggyes lepény
Hozzávalók
(12 darabhoz) a tésztához: 1 csapott kiskanál sütőpor 25 dkg finomliszt 13 dkg margarin 1 dl tejföl 1 tojás 1 mokkáskanálnyi só a tészta nyújtásához: liszt a töltelékhez: 50 kg mélyhűtött meggy vagy magozott meggybefőtt 5 dkg darált dió 1 evőkanál zsemlemorzsa 7 dkg kristálycukor 1 mokkáskanál őrölt fahéj a tetejére: 1 tojás
A sütÅ‘port a lisztbe keverjük, majd a darabokra vágott margarinnal, a tejföllel, a tojással és a sóval jól összegyúrjuk. A tészta igen ragadós, ezért lisztezett deszkán kell vele dolgozni! Egy nagyobb és egy kisebb cipóba osztjuk, és a hűtÅ‘szekrényben 2 órán át pihentetjük, de az sem baj, ha már egy egész éjszakára ott marad. Ha a meggy fagyasztott, hagyjuk, hogy felengedjen, és a levét leszűrjük, ha befÅ‘tt, akkor alaposan lecsöpögtetjük. A nagyobbik cipót belisztezett deszkán kis tepsi méretűre nyújtjuk a tepsit kibéleljük vele. A diót a zsemlemorzsával elkeverjük, a tésztára szórjuk a meggyet pedig egyenletesen elterÃtjük rajta. A cukrot rászórjukom, végül az Å‘rölt fahéjjal meghintjük. A kisebb tésztadarabot ugyancsak tepsi nagyságúra nyújtjuk, a tetejére borÃtom, és kicsit rá is nyomkodom. A tetejét felvert tojással bekenjük. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben fejlÅ‘dÅ‘ gÅ‘z eltávozhasson. A tepsit elÅ‘melegÃtett, forró sütÅ‘be toljuk, és a tésztát 10 percig erÅ‘s lánggal, majd mérsékelt hÅ‘fokon addig sütjük, amÃg a teteje láthatóan szép pirosbarnára sül. Megvárjuk, amÃg teljesen kihűl, csak azután szeleteljük.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra + pihentetés.
Egy adag: 288 kcal / 1209 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|