TejszÃnes rakott burgonya
Hozzávalók
70 dkg burgonya 5 gerezd fokhagyma 1 evÅ‘kanál ételÃzesÃtÅ‘ por késhegynyi reszelt szerecsendió 1 mokkáskanál Å‘rölt bors 3 dl tejszÃn 5 dkg vaj (vagy margarin) a tepsi kikenéséhez: olaj zsemlemorzsa
A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában megfÅ‘zzük. Meghámozzuk, majd vékonyra felkarikázzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztÃtjuk, és apróra vágjuk (nem zúzzuk össze). Egy tepsit olajjal kikenünk, és morzsával behintünk. A tepsi aljára egyenletesen burgonyakarikákat terÃtünk fokhagymadarabkákat szórunk, és ételÃzesÃtÅ‘ porral , szerecsendió-reszelékkel meg borssal meghintjük. Újabb burgonyasor következik, és ismét az elÅ‘bbi fűszerezés. A tejszÃnt a tetejére locsoljuk. A tepsit elÅ‘melegÃtett forró sütÅ‘be toljuk, és 25 percig fedetlenül pirÃtjuk, illetve addig, amÃg a teteje szép pirosra sül. Ha már majdnem kész, a tetejére vajat morzsolunk, és már csak addig toljuk vissza a sütÅ‘be, amÃg a vaj elolvad rajta. Kockákra vágva tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 465 kcal / 1953 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|