Tejszínes rakott burgonya


Hozzávalók


70 dkg burgonya
5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál ételízesítő por
késhegynyi reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt bors
3 dl tejszín
5 dkg vaj (vagy margarin)
a tepsi kikenéséhez:
olaj
zsemlemorzsa

A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük. Meghámozzuk, majd vékonyra felkarikázzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apróra vágjuk (nem zúzzuk össze). Egy tepsit olajjal kikenünk, és morzsával behintünk. A tepsi aljára egyenletesen burgonyakarikákat terítünk fokhagymadarabkákat szórunk, és ételízesítő porral , szerecsendió-reszelékkel meg borssal meghintjük. Újabb burgonyasor következik, és ismét az előbbi fűszerezés. A tejszínt a tetejére locsoljuk. A tepsit előmelegített forró sütőbe toljuk, és 25 percig fedetlenül pirítjuk, illetve addig, amíg a teteje szép pirosra sül. Ha már majdnem kész, a tetejére vajat morzsolunk, és már csak addig toljuk vissza a sütőbe, amíg a vaj elolvad rajta. Kockákra vágva tálaljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 465 kcal / 1953 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.