Tojáslepény Petőfi módra


Hozzávalók


1 zsömle
1 dl tej
8 friss, nagy tojás
10 dkg vaj
só
őrölt fehér bors
késhegynyi szerecsendió
fél csokor petrezselyem
4 dl sűrű tejföl
a tál kikenéséhez: vaj

A zsömlét kis darabkákra szaggatjuk, és langyos tejjel leöntjük, hogy megszívja magát. A tojásokat keményre főzzük, hideg vizet csorgatunk rá, hogy héjukat könnyedén lehámozhassuk. A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, tálba tesszük. 8 deka vajat meg a tejes zsömlét hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, a szerecsendióval meg a finomra aprított petrezselyem felével együtt villával krémesre dolgozzuk. A fél tojásfehérjék aljáról egy szeletkét levágunk, hogy megálljanak, és vékonyan kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk. Üregüket a fűszeres tojáskrémmel púpozva megtöltjük, a maradék vajat megolvasztjuk, és rálocsoljuk. Végül a tejfölt simára keverjük, és a tojásokat gazdagon megöntözzük vele. Forró sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a tojások teteje kissé megpirul. A maradék petrezselyemmel megszórva, valamilyen selymes jellegű, hideg vagy meleg mártással és meleg pirítóssal kínáljuk.


Elkészítési idő: 55 perc.

Italajánlat: száraz fehérbor.