Tojáslepény Petőfi módra
Hozzávalók
1 zsömle 1 dl tej 8 friss, nagy tojás 10 dkg vaj só őrölt fehér bors késhegynyi szerecsendió fél csokor petrezselyem 4 dl sűrű tejföl a tál kikenéséhez: vaj
A zsömlét kis darabkákra szaggatjuk, és langyos tejjel leöntjük, hogy megszÃvja magát. A tojásokat keményre fÅ‘zzük, hideg vizet csorgatunk rá, hogy héjukat könnyedén lehámozhassuk. A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiemeljük, tálba tesszük. 8 deka vajat meg a tejes zsömlét hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, a szerecsendióval meg a finomra aprÃtott petrezselyem felével együtt villával krémesre dolgozzuk. A fél tojásfehérjék aljáról egy szeletkét levágunk, hogy megálljanak, és vékonyan kivajazott tűzálló tálba sorakoztatjuk. Ãœregüket a fűszeres tojáskrémmel púpozva megtöltjük, a maradék vajat megolvasztjuk, és rálocsoljuk. Végül a tejfölt simára keverjük, és a tojásokat gazdagon megöntözzük vele. Forró sütÅ‘ben 15-20 percig sütjük, amÃg a tojások teteje kissé megpirul. A maradék petrezselyemmel megszórva, valamilyen selymes jellegű, hideg vagy meleg mártással és meleg pirÃtóssal kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 55 perc.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|