Pulykamell sajtmártással


Hozzávalók


4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os pulykamellfilé
1 csapott kiskanál só
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
a mártáshoz:
4 dl tej
10-10 dkg reszelt eidami
és márványsajt
4 dkg vaj (esetleg 4 evőkanál olaj)
2 csapott evőkanál finomliszt
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 tojássárgája
2-3 evőkanál száraz fehérbor
őrölt fehér bors, só
a sütéshez:
4 evőkanál olaj

A hússzeleteket kissé kiverjük, inas részeit bevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk és félretesszük. A mártáshoz a tejet felforraljuk, a kétféle sajtot belszórjuk és kevergetve felolvasztjuk. A vajat ugyancsak felolvasztjuk, a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne, félidőben a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A sajtos tejet ráöntjük, habverővel folyamatosan keverve 3-4 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. A tűzről lehúzzuk – esetleg át is szűrhetjük, hogy még bársonyosabb legyen –, majd a tejszínnel elhabart tojássárgájával dúsítjuk. Ez a művelet a legírozás. Végül a fehérborral ízesítjük, kissé megborsozzuk, ha kell, megsózzuk. Az olajat serpenyőbe töltjük, kissé megmelegítjük és a húst oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük rajta. Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, majd a sajtmártással leöntjük. Párolt rizs és zöldségek illenek köretnek hozzá.


Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 636 kcal / 2659 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Badacsonyi Rajnai Rizling '99.

Jótanács: – Pulykamell helyett csirkemell-bõl is készíthetjük..