Rácponty


Hozzávalók


1, 2 kg-os ponty
30 dkg szalonna
3 fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
1 friss pirospaprika
2 paradicsom
1 szem burgonya
1 citrom
10 dkg sertészsír
2 dl tejföl
1 tojás
só
bors (ízlés szerint)
30 dkg rizs

Megtisztítjuk a pontyot a pikkelytől, a hasát felvágjuk, belülről is kitisztítjuk. Kivesszük a szemét és a szilványát, de a halat egyben hagyjuk. Ezután megmossuk, majd mindkét oldalát sűrűn beirdaljuk. Besózzuk, lisztben megforgatjuk. A vágásokba karikára vágott vöröshagymát, zöldpaprikát helyezünk. A hal belsejébe egy-két félbevágott burgonyát, egy-két félbevágott hagymát és csíkokra vágott szalonnát teszünk. A kopoltyúja alá nagy szelet friss pirospaprikát, egy karika citromot, a hal szájába pedig hegyes zöldpaprikát teszünk, cakkosra vágva. A tepsit kevés zsírral kikenjük, majd a halat belehelyezzük. A kimaradt helyekre félbevágott, azonos méretű burgonyát, félbevágott hagymát és néhány szelet paradicsomot teszünk. Tejfölt, tojást összekeverünk, kevés sóval, borssal, pirospaprikával megszórjuk. Sütés közben ezzel az öntettel locsolgatjuk a halat. Közepes tűzön addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul (körülbelül 50 percig). A hal mellé főtt rizsből készült gombócokat teszünk, annyit, ahányan asztalhoz ülnek.


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.

Italajánlat: száraz fehérbor.