Rácponty
Hozzávalók
1, 2 kg-os ponty 30 dkg szalonna 3 fej vöröshagyma 2 zöldpaprika 1 friss pirospaprika 2 paradicsom 1 szem burgonya 1 citrom 10 dkg sertészsÃr 2 dl tejföl 1 tojás só bors (Ãzlés szerint) 30 dkg rizs
MegtisztÃtjuk a pontyot a pikkelytÅ‘l, a hasát felvágjuk, belülrÅ‘l is kitisztÃtjuk. Kivesszük a szemét és a szilványát, de a halat egyben hagyjuk. Ezután megmossuk, majd mindkét oldalát sűrűn beirdaljuk. Besózzuk, lisztben megforgatjuk. A vágásokba karikára vágott vöröshagymát, zöldpaprikát helyezünk. A hal belsejébe egy-két félbevágott burgonyát, egy-két félbevágott hagymát és csÃkokra vágott szalonnát teszünk. A kopoltyúja alá nagy szelet friss pirospaprikát, egy karika citromot, a hal szájába pedig hegyes zöldpaprikát teszünk, cakkosra vágva. A tepsit kevés zsÃrral kikenjük, majd a halat belehelyezzük. A kimaradt helyekre félbevágott, azonos méretű burgonyát, félbevágott hagymát és néhány szelet paradicsomot teszünk. Tejfölt, tojást összekeverünk, kevés sóval, borssal, pirospaprikával megszórjuk. Sütés közben ezzel az öntettel locsolgatjuk a halat. Közepes tűzön addig sütjük, mÃg a teteje meg nem pirul (körülbelül 50 percig). A hal mellé fÅ‘tt rizsbÅ‘l készült gombócokat teszünk, annyit, ahányan asztalhoz ülnek.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|