Brassói pulykapecsenye
Hozzávalók
1,2 kg burgonya, só 70-80 dkg kicsontozott, lebÅ‘rözött pulyka felsÅ‘comb 8- 10 dkg füstölt szalonna 2 evÅ‘kanál olaj 6 gerezd fokhagyma 1 csapott kiskanál paradicsompüré 1 mokkáskanál Å‘rölt fekete bors a burgonya sütéséhez: bÅ‘ven olaj a dÃszÃtéshez: 1 kis csokor petrezselyem
A burgonyát kefével dörzsölgetve jól megmossuk, majd kb 1 kiskanálnyi sóval ÃzesÃtett vÃzben, a héjában megfÅ‘zzük, leszűrjük.
A pulyka felsÅ‘combot kicsontozzuk, bÅ‘rét lefejtjük, húsát rostjaira merÅ‘legesen, kisujjnyi vastagon felszeleteljük, majd lehetÅ‘leg továbbra is a rostokra merÅ‘legesen csÃkokra vágjuk. A szalonnát ugyancsak vékony csÃkokra metéljük, és az olajon, lábasban, kevergetve kb. 2 perc alatt üvegesre sütjük.
A húst hozzáadjuk, további 3-4 percig sütjük, ezalatt körös-körül kifehéredik. A présen áttört fokhagyma felével, a paradicsompürével, a borssal és 1 csapott kiskanálnyi sóval ÃzesÃtjük. 2 deci vizet aláöntünk, majd lefödve, kis lángon, kb. 40 perc alatt vajpuhára pároljuk. Az utolsó 4-5 percre a maradék fokhagymát is hozzáadjuk, ha kell utánaÃzesÃtjük. Amikor kész, fedelét levesszük, a húst nagy lángon 3-4 perc alatt zsÃrjára sütjük. Ezzel kész is a brassói. Aki szereti, szaftosabbra is fÅ‘zheti. Ehhez 1 csapott evÅ‘kanálnyi lisztet 2-2,5 deci hideg vÃzzel simára keverünk, a puha húsra öntjük, és kevergetve 2-3 percig forraljuk, Ãgy kellemesen sűrű leve lesz. Megkóstoljuk, egy kicsit utánaÃzesÃtjük.
A puha burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk. BÅ‘, félliternyi forró olajba szórjuk, és néhány perc alatt megsütjük. Legkényelmesebb olajsütÅ‘ben sütni. Ha kész, szűrÅ‘lapáttal kiemeljük, papÃrtörlÅ‘re halmozva a felesleges zsiradékot leitatjuk róla, végül a hússal összeforgatjuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 881 kcal / 3580 kJ.
Jótanács: elkészÃtése közepesen nehéz, ára közepesen drága.
|