Töltött káposzta
Hozzávalók
(6 személyre)
12 savanyú káposztalevél
1,2 kg savanyú káposzta
5 dkg füstölt szalonna
2-3 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 kiskanál majoránna
1 púpozott evőkanál finomliszt
a töltelékhez:
10 dkg fényezetlen rizs, esetleg barna rizs, só
60 dkg sertéscomb vagy lapocka
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj, 1 tojás
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál majoránna
1 csapott evőkanál pirospaprika
a tálaláshoz:
tejföl
ElÅ‘ször a tölteléket készÃtjük el, amihez a rizst 2 deci vÃzben, csipetnyi sóval puhára fÅ‘zzük. A húst kockákra vágjuk, ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztÃtjuk, finomra aprÃtjuk, majd az olajon, közepes lángon kevergetve megfonnyasztjuk, és a húshoz adjuk. A kihűlt rizst és a tojást belekeverjük, kb. fél evÅ‘kanálnyi sóval ÃzesÃtjük, megborsozzuk, a majoránnával és a pirospaprikával fűszerezzük.
A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk.
A leveleket úgy fordÃtjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert Ãgy lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk.
A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töl-telékből gombócokat formálunk.
A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak.
A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon kevergetve ki-
sütjük. Ha szalonna nélkül készÃtjük, akkor még 2-3 evÅ‘kanál olaj kell hozzá. A hagymát és a fokhagymát megtisztÃtjuk, finomra aprÃtjuk, és a szalonnán üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, majd az apró káposztát belekeverjük. Kb. 1 kiskanál sóval ÃzesÃtjük, a majoránnával fűszerezzük.
A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és any-nyi vÃzzel (kb. 6 deci) öntjük föl, amennyi majdnem ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön puhára fÅ‘zzük. IdÅ‘közben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem szabad, mert akkor a töltelékek összetörnek. Az elfövÅ‘ levet folyamatosan pótoljuk. AmÃg a káposzta fÅ‘, a lisztet kb. 1,5 deci hideg vÃzzel simára keverjük, vagyis habarást készÃtünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a habarással besűrÃtjük, s néhány percig fÅ‘zzük. Amikor kellÅ‘en besűrűsödött, a töltelékeket visszahelyezzük. Tálaláskor tejfölt is kÃnálunk hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 571 kcal / 2387 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói Furmint '98.
Jótanács: Jó tanácsok
– A káposztát füstölt hús zsÃrtalanÃtott fõzõlevében is fõzhetjük (vÃz helyett), de akkor nem kell sózni.
– A füstölt húst vékony szeletekre vágva a káposzta közé is keverhetjük, sózni ilyenkor sem kell.
– Amikor a töltelékhez fõzzük a rizst, készÃtsünk belõle többet, ami másnap köret lehet.
– A töltelékhez elõfõzött rizst ne használjunk, mert nem fõ szét, nem tartja össze..
|