Töltött káposzta


Hozzávalók (6 személyre)


12 savanyú káposztalevél
1,2 kg savanyú káposzta
5 dkg füstölt szalonna
2-3 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 kiskanál majoránna
1 púpozott evőkanál finomliszt
a töltelékhez:
10 dkg fényezetlen rizs, esetleg barna rizs, só
60 dkg sertéscomb vagy lapocka
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj, 1 tojás
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál majoránna
1 csapott evőkanál pirospaprika
a tálaláshoz:
tejföl

Először a tölteléket készítjük el, amihez a rizst 2 deci vízben, csipetnyi sóval puhára főzzük. A húst kockákra vágjuk, ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd az olajon, közepes lángon kevergetve megfonnyasztjuk, és a húshoz adjuk. A kihűlt rizst és a tojást belekeverjük, kb. fél evőkanálnyi sóval ízesítjük, megborsozzuk, a majoránnával és a pirospaprikával fűszerezzük. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töl-telékből gombócokat formálunk. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon kevergetve ki- sütjük. Ha szalonna nélkül készítjük, akkor még 2-3 evőkanál olaj kell hozzá. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a szalonnán üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, majd az apró káposztát belekeverjük. Kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a majoránnával fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és any-nyi vízzel (kb. 6 deci) öntjük föl, amennyi majdnem ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem szabad, mert akkor a töltelékek összetörnek. Az elfövő levet folyamatosan pótoljuk. Amíg a káposzta fő, a lisztet kb. 1,5 deci hideg vízzel simára keverjük, vagyis habarást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a habarással besűrítjük, s néhány percig főzzük. Amikor kellően besűrűsödött, a töltelékeket visszahelyezzük. Tálaláskor tejfölt is kínálunk hozzá.


Elkészítési idő: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 571 kcal / 2387 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói Furmint '98.

Jótanács: Jó tanácsok – A káposztát füstölt hús zsírtalanított fõzõlevében is fõzhetjük (víz helyett), de akkor nem kell sózni. – A füstölt húst vékony szeletekre vágva a káposzta közé is keverhetjük, sózni ilyenkor sem kell. – Amikor a töltelékhez fõzzük a rizst, készítsünk belõle többet, ami másnap köret lehet. – A töltelékhez elõfõzött rizst ne használjunk, mert nem fõ szét, nem tartja össze..