Zöldborsóleves


Hozzávalók


(8 személyre)
3-3 sárgarépa, petrezselyemgyökér és burgonya
fél fej karalábé
1 cikk zeller (általában fele akkora, mint a karalábé)
1 kisebb vöröshagyma
só
kb. 1,2 kg frissen kifejtett vagy fagyasztott zöldborsó (2 üveg 0,5 literes konzerv is lehet)
1 tyúkhúsleveskocka
8 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
1 evőkanál édesnemes pirospaprika
a tetejére:
1 csokor petrezselyem

Az összes zöldséget megtisztítjuk, és a hagyma kivételével kis kockákra vágjuk, a hagymát kettéhasítjuk. 3 liter vizet kb. 1 evőkanál sóval fölforralunk, a zöldségeket beleszórjuk. Közepes lángon, lefödve 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót - ha konzerv, akkor azt levével együtt -, belemorzsoljuk a leveskockát, és lefödve szűk negyedóra alatt puhára főzzük. Közben az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről lehúzva pirospaprikával “színezzük”, és megvárjuk, amíg kih?l. 1-2 merőkanálnyit a levesből (a sűrűje nélkül) belemerünk, simára keverjük, a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik. Lefedve hagyjuk kihűlni, ugyanis - egy kis idő vagy akár egy nap elteltével - kicsit összeérik és még finomabb. Tálaláskor - miután a hagymát kidobtuk belőle - a tetejét fölaprított petrezselyemmel megszórjuk. Csirkeszárnyak is kerülhetnek bele, amit majdnem puhára főzünk, mielőtt a zöldségek a levesbe kerülnek.


Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 284 kcal / 1188 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.