Zöldborsóleves
Hozzávalók
(8 személyre) 3-3 sárgarépa, petrezselyemgyökér és burgonya fél fej karalábé 1 cikk zeller (általában fele akkora, mint a karalábé) 1 kisebb vöröshagyma só kb. 1,2 kg frissen kifejtett vagy fagyasztott zöldborsó (2 üveg 0,5 literes konzerv is lehet) 1 tyúkhúsleveskocka 8 evőkanál olaj 3 evőkanál liszt 1 evőkanál édesnemes pirospaprika a tetejére: 1 csokor petrezselyem
Az összes zöldséget megtisztÃtjuk, és a hagyma kivételével kis kockákra vágjuk, a hagymát kettéhasÃtjuk. 3 liter vizet kb. 1 evÅ‘kanál sóval fölforralunk, a zöldségeket beleszórjuk. Közepes lángon, lefödve 5 percig fÅ‘zzük. Hozzáadjuk a zöldborsót - ha konzerv, akkor azt levével együtt -, belemorzsoljuk a leveskockát, és lefödve szűk negyedóra alatt puhára fÅ‘zzük. Közben az olajból és a lisztbÅ‘l zsemleszÃnű rántást készÃtünk. A tűzrÅ‘l lehúzva pirospaprikával “szÃnezzük”, és megvárjuk, amÃg kih?l. 1-2 merÅ‘kanálnyit a levesbÅ‘l (a sűrűje nélkül) belemerünk, simára keverjük, a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik. Lefedve hagyjuk kihűlni, ugyanis - egy kis idÅ‘ vagy akár egy nap elteltével - kicsit összeérik és még finomabb. Tálaláskor - miután a hagymát kidobtuk belÅ‘le - a tetejét fölaprÃtott petrezselyemmel megszórjuk. Csirkeszárnyak is kerülhetnek bele, amit majdnem puhára fÅ‘zünk, mielÅ‘tt a zöldségek a levesbe kerülnek.
ElkészÃtési idÅ‘: 50 perc.
Egy adag: 284 kcal / 1188 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|