Báránygerinc rozmaringos zsemlében sütve
Hozzávalók
30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér) 1 vöröshagyma 7-8 evÅ‘kanál olaj 1 kiskanál egész fekete bors 1,25 kg báránygerinc 10 dkg vaj 3 tojás só, Å‘rölt bors 1 mokkáskanál pirospaprika 4 gerezd fokhagyma 2 ág rozmaring (1 csapott kiskanál szárÃtott is lehet) 5-6 zsályalevél (fél kiskanál szárÃtott is lehet) 1 kis csokor metélÅ‘hagyma 3 zsemle 1 evÅ‘kanál mustár 2 evÅ‘kanál zsemlemorzsa a körethez: 40 dkg hosszúkás zöldbab só szódabikarbóna 1 kis fej pagodakarfiol (a brokkoli és a karfiol keresztezésébÅ‘l született zöldség) 20 dkg ecetes céklasaláta 2 fÅ‘tt tojás 2 paradicsom 2 húsos kaliforniai paprika (csÃkozott marinált paprika is lehet) 1 kis fej saláta 2 retek
A vegyes zöldséget és a vöröshagymát megtisztÃtjuk, fölszeleteljük, az olajjal meg a borssal összekeverjük, tepsibe terÃtjük. A báránygerincet megmossuk, leszárogatjuk, hártyáját vékony pengéjű éles késsel lefejtjük. Utána a csontos húst keresztben kettéhasÃtjuk, hogy a tepsibe férjen. A vajat elÅ‘ször magában, majd a tojásokkal keverjük habosra. Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a zúzott fokhagymával meg a finomra vágott zöldfűszerekkel fűszerezzük. A zsemlét hideg vÃzbe áztatjuk, kifacsarjuk, a mustárral és a zsemlemorzsával együtt az elÅ‘zÅ‘ekhez adjuk. A zsemlés masszát körben a húsra tapasztjuk, majd elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 180 °C) 20 percig sütjük. A zöldbabot megtisztÃtjuk és anélkül, hogy földarabolnánk, enyhén sós, szódabikarbónás vÃzben puhára fÅ‘zzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, vizében a megtisztÃtott pagodakarfiolt egészben megfÅ‘zzük. Ez ugyanannyi ideig tart, mint a karfiol esetében. A céklát hullámos pengéjű késsel kisujjnyi széles csÃkokra vágjuk. A fÅ‘tt tojást lereszeljük. A paradicsomok szárát kimetsszük, a szemeket fél karikákra vágjuk. Következik a tálalás. A kihűlt húst a csontról ügyesen lefejtjük, majd ujjnyi vastagon fölszeleteljük. A puha pagodakarfiolt jól lecsöpögtetjük, s ha kihűlt, egy kerek tál közepére tesszük. A zsemleburokban sült húsokat körérakjuk úgy, hogy a szeletek közé egy-egy csÃk piros húsú paprikát is csúsztatunk. Ha van, zsályalevéllel dÃszÃthetjük és már kész is az étel. A hozzáillÅ‘ köret is kerek tálra kerül. A salátát leveleire bontva megmossuk, a tál közepére halmozzuk, és a zöldbab-szálakat nekitámasztjuk, úgy, hogy középen kissé kicsúcsosodjanak. A fölszeletelt retekkel koronázzuk, majd a céklával, a fÅ‘tt tojással és a paradicsommal “bekerÃtjük”. (Akinek úgy esik kézre, kÃvülrÅ‘l - vagyis a paradicsommal kezdve - befelé haladva is összeállÃthatja.)
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 40 perc + amÃg a sült kihûl.
Egy adag: 807 kcal / 3374 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
|