Gyümölcskenyér maradék tojásfehérjébõl


Hozzávalók (kb 24 szelet)


1 tojás
15 dkg porcukor
18 dkg vaj
5 dkg étcsokoládé
5 dkg tisztított mogyoró (legjobb az úgynevezett törökmogyoró)
10 dkg aszalt vagy cukrozott gyümölcs (birsalmasajt is lehet)
5 dkg mazsola
23 dkg rétesliszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 csapott mokkáskanál só
5 tojásfehérje
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj
2 evőkanál liszt

A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt teljesen simára keverjük a legkönnyebb elektromos habverővel, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. A csokoládét, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (az utóbbit vehetjük eleve így), majd a mazsolával együtt az előzőekhez adjuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, megsózzuk, azután ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan nehogy összetörjön a gyümölcsös masszába forgatjuk. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazunk, belisztezünk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 154 kcal / 644 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Aszú 5 puttonyos '88.