Gyümölcskenyér maradék tojásfehérjébõl
Hozzávalók
(kb 24 szelet)
1 tojás 15 dkg porcukor 18 dkg vaj 5 dkg étcsokoládé 5 dkg tisztÃtott mogyoró (legjobb az úgynevezett törökmogyoró) 10 dkg aszalt vagy cukrozott gyümölcs (birsalmasajt is lehet) 5 dkg mazsola 23 dkg rétesliszt 1 csomag (12 g) sütÅ‘por 1 csapott mokkáskanál só 5 tojásfehérje a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj 2 evÅ‘kanál liszt
A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt teljesen simára keverjük a legkönnyebb elektromos habverÅ‘vel, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. A csokoládét, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (az utóbbit vehetjük eleve Ãgy), majd a mazsolával együtt az elÅ‘zÅ‘ekhez adjuk. A lisztet a sütÅ‘porral összekeverjük, megsózzuk, azután ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan nehogy összetörjön a gyümölcsös masszába forgatjuk. Egy egyliteres Å‘zgerincformát kivajazunk, belisztezünk, és a masszát egyenletesen belesimÃtjuk. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 160 °C) kb. 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 154 kcal / 644 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Aszú 5 puttonyos '88.
|