Tárkonyos húsgombócleves


Hozzávalók


1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
25 dkg darált sertéshús
2 tojás
5 dkg búzadara
fél mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál ételízesítő por
1 liter szűrt húsleves (leveskockából is lehet)
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
2-3 ág friss tárkony (szárított is lehet)
fél citrom
csipetnyi porcukor

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Az olajon üvegesre sütjük, kihűtjük, majd a hússal, a tojással és a búzadarával összedolgozzuk. Megborsozzuk, az ételízesítővel fűszerezzük, lefedve, hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük. A levest fölforraljuk, a húsos masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a levesbe dobva gyöngyöző forralással 20 percig főzzük. A tejfölt és a lisztet simára keverjük, egy kevés forró levessel hígítjuk, majd a leveshez öntjük. 5 percig főzzük, végül az apróra vágott tárkonylevéllel fűszerezzük; pár csepp citromlével vagy tárkonyecettel meg a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük.


Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 452 kcal / 1890 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.