Tárkonyos húsgombócleves
Hozzávalók
1 közepes vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 3 evÅ‘kanál olaj 25 dkg darált sertéshús 2 tojás 5 dkg búzadara fél mokkáskanál Å‘rölt bors 1 kiskanál ételÃzesÃtÅ‘ por 1 liter szűrt húsleves (leveskockából is lehet) 2 dl tejföl 1 evÅ‘kanál liszt 2-3 ág friss tárkony (szárÃtott is lehet) fél citrom csipetnyi porcukor
A hagymát és a fokhagymát megtisztÃtjuk, apróra vágjuk. Az olajon üvegesre sütjük, kihűtjük, majd a hússal, a tojással és a búzadarával összedolgozzuk. Megborsozzuk, az ételÃzesÃtÅ‘vel fűszerezzük, lefedve, hűtÅ‘szekrényben 30 percig pihentetjük. A levest fölforraljuk, a húsos masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a levesbe dobva gyöngyözÅ‘ forralással 20 percig fÅ‘zzük. A tejfölt és a lisztet simára keverjük, egy kevés forró levessel hÃgÃtjuk, majd a leveshez öntjük. 5 percig fÅ‘zzük, végül az apróra vágott tárkonylevéllel fűszerezzük; pár csepp citromlével vagy tárkonyecettel meg a cukorral kellemesen pikánsra ÃzesÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 452 kcal / 1890 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|