Pacalpörkölt
Hozzávalók
1 kg pacal só 2-3 babérlevél 2 fej vöröshagyma 2 húsos zöldpaprika 2 közepes paradicsom 4 evőkanál olaj 1 púpozott evőkanál pirospaprika 3 gerezd fokhagyma fél mokkáskanál őrölt köménymag
A pacalt gondosan megtisztÃtjuk, megmossuk, és többször váltott hideg vÃzben kiáztatjuk. BÅ‘ vÃzben feltesszük fÅ‘ni, majd amikor felforrt, leszűrjük és leöblÃtjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy bÅ‘ven ellepje. Megsózzuk, babérlevelet dobunk bele, és kb. 2 óra alatt puhára fÅ‘zzük. ElfövÅ‘ levét pótoljuk. Közben a megtisztÃtott hagymát finomra, a kicsumázott paprikát meg a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon kevergetve megpirÃtjuk. Pirospaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük, és egy kevés vÃzzel felengedjük. A zúzott fokhagymát, az Å‘rölt köményt, a paprika- meg a paradicsomkockákat is hozzáadjuk. A megpuhult pacalt lehűtjük, vékony csÃkokra vágjuk, majd az elkészÃtett pörköltalapba keverjük, és 20-25 percig pároljuk, közben elfövÅ‘ levét folyamatosan pótoljuk. Aki szereti, erÅ‘s paprikával is fűszerezheti, vörösborral is ÃzesÃtheti. Köretnek sós burgonya illik hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 3 óra.
Egy adag: 600 kcal / 2510 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
|