Rántott és Orly ponty


Hozzávalók


a rántotthoz:
4, ujjnyi vastag, patkó alakú pontyszelet (egyenként kb. 15 dkg) vagy 60 dkg pontyfilé
1 kiskanál só (még jobb,
ha halétel-fűszerkeverék)
10 dkg liszt, 3 tojás
12 dkg zsemlemorzsa
az orlyhoz:
60 dkg pontyfilé
1 kiskanál + 1 mokkáskanál só
(még jobb, ha halétel-
fűszerkeverék)
20 dkg liszt, 3 dl sör
3 tojás, 3 evőkanál olaj
mindkettő sütéséhez:
bőven olaj

A rántott módozathoz a pontypatkókat előre besózzuk. Ha pontyfiléből készítjük, akkor a halat – miután lebőröztük – 4 egyforma szeletre vágjuk, így sózzuk be. Bármelyikkel is dolgozunk, utána lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, közepesen forró olajban oldalanként kb. 3 percig sütjük, szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Tálalhatjuk rizzsel és tartármártással, de kiváló a majonézes burgonyával is. Az orlyi módozathoz a pontyfilét lebőrözzük, majd másfél ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és egy kiskanál sóval megszórjuk. A lisztet a sörrel, a tojások sárgájával, az olajjal és 1 mokkáskanál sóval simára keverjük, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A halcsíkokat a masszába mártjuk, és bő, közepesen forró olajban 4-5 perc alatt ki-sütjük, közben húsvillával alányúlva megforgatjuk, nehogy megégjen. Szalvétára téve lecsöpögtetjük. Párolt rizs és tartármártás illik hozzá.


Elkészítési idő: 35 perc.
Egy adag: 604 kcal / 2545 kJ.
Italajánlat: száraz rosé.

Jótanács: – A rántott változatnál a zsemlemorzsa felét zabkorpával is helyettesíthetjük..