Rántott és Orly ponty
Hozzávalók
a rántotthoz: 4, ujjnyi vastag, patkó alakú pontyszelet (egyenként kb. 15 dkg) vagy 60 dkg pontyfilé 1 kiskanál só (még jobb, ha halétel-fűszerkeverék) 10 dkg liszt, 3 tojás 12 dkg zsemlemorzsa az orlyhoz: 60 dkg pontyfilé 1 kiskanál + 1 mokkáskanál só (még jobb, ha halétel- fűszerkeverék) 20 dkg liszt, 3 dl sör 3 tojás, 3 evőkanál olaj mindkettő sütéséhez: bőven olaj
A rántott módozathoz a pontypatkókat elÅ‘re besózzuk. Ha pontyfilébÅ‘l készÃtjük, akkor a halat – miután lebÅ‘röztük – 4 egyforma szeletre vágjuk, Ãgy sózzuk be. Bármelyikkel is dolgozunk, utána lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. BÅ‘, közepesen forró olajban oldalanként kb. 3 percig sütjük, szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Tálalhatjuk rizzsel és tartármártással, de kiváló a majonézes burgonyával is.
Az orlyi módozathoz a pontyfilét lebÅ‘rözzük, majd másfél ujjnyi széles csÃkokra vágjuk, és egy kiskanál sóval megszórjuk. A lisztet a sörrel,
a tojások sárgájával, az olajjal és 1 mokkáskanál sóval simára keverjük, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A halcsÃkokat a masszába mártjuk, és bÅ‘, közepesen forró olajban 4-5 perc alatt ki-sütjük, közben húsvillával alányúlva megforgatjuk, nehogy megégjen. Szalvétára téve lecsöpögtetjük. Párolt rizs és tartármártás illik hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 35 perc.
Egy adag: 604 kcal / 2545 kJ.
Italajánlat: száraz rosé.
Jótanács: – A rántott változatnál a zsemlemorzsa felét zabkorpával is helyettesÃthetjük..
|