Gazdag zöldségleves


Hozzávalók


10 dkg szárazbab (fehér vagy tarka)
20 dkg húsos füstölt szalonna
2 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 közepes szál póréhagyma
2 sárgarépa
1 közepes zeller
2 kisebb burgonya
2 közepes cukkini
10-10 dkg kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab
4 paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor bazsalikom
2 evőkanál vaj
1,5 liter húsleves (3 db húsleveskockából főzve)
10 dkg rizs
ízlés szerint só, őrölt bors
reszelt parmezán

A szárazbabot egy éjszakára beáztatjuk. A szalonnát, a zöldségeket és a zöldfűszereket tisztítjuk és felaprítjuk. Egy nagy fazékban felolvasztjuk a vajat, kisütjük benne a szalonnát, majd a hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk. A zöldségeket és a zöldfűszereket hozzáadjuk és állandóan kevergetve 10 percig pároljuk. A húslevessel felöntjük és takaréklángon 55-60 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kiválogatott és megmosott rizst, és még 15 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, tálaláskor reszelt parmezánnal megszórjuk.


Elkészítési idő: 1 óra 40 perc.

Italajánlat: száraz fehérbor.