Húspástétom hidegen-melegen
Hozzávalók
(6 személyre)
15 dkg zsemlemorzsa
2-2,5 dl tej
1 kisebb vöröshagyma
3 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
1 nagy csokor metélőhagyma
1-1 húsos piros és zöld szÃnű paprika
60 dkg darált hús
2 tojás, 3 gerezd fokhagyma
kb. 1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
kb. 12 vékony szelet húsos szalonna (bacon)
A zsemlemorzsát a tejjel leöntjük és 10 percig állni hagyjuk, hogy megduzzadjon. A hagymát megtisztÃtjuk, finomra vágjuk, a vajon megfonnyasztjuk. A petrezselymet meg a metélÅ‘hagymát felaprÃtjuk. A piros és zöldpaprikákat hosszában félbehasÃtjuk, magházukat kimetsszük. A húst a tojással, a zúzott fokhagymával, a tejes morzsával, a vöröshagymával és a zöldfűszerekkel összekeverjük, végül megsózzuk, megborsozzuk. Egy kb. 1,5 literes püspökkenyérformát a szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy kilógjon belÅ‘le annyi, amennyi elég ahhoz, hogy a tetejét is beborÃthassuk. A húsos massza egyharmadát belesimÃtjuk, a piros szÃnű paprikát ráfektetjük. Újabb egyharmadnyi húsos massza következik, erre kerül a zöld szÃnű paprika, majd a maradék húskeverék. A formából kihajló szalonnaszeleteket ráborÃtjuk, végül elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 170 °C) kb. 1 órán keresztül sütjük. Tálaláskor deszkára borÃtjuk, fölszeleteljük. Héjában sült burgonya, mustármártás és jéghideg sör illik hozzá. Hidegen is kiváló.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 434 kcal / 1815 kJ.
Italajánlat: pilseni tÃpusú világos sör.
|