Húspástétom hidegen-melegen


Hozzávalók (6 személyre)


15 dkg zsemlemorzsa
2-2,5 dl tej
1 kisebb vöröshagyma
3 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
1 nagy csokor metélőhagyma
1-1 húsos piros és zöld színű paprika
60 dkg darált hús
2 tojás, 3 gerezd fokhagyma
kb. 1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
kb. 12 vékony szelet húsos szalonna (bacon)

A zsemlemorzsát a tejjel leöntjük és 10 percig állni hagyjuk, hogy megduzzadjon. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vajon megfonnyasztjuk. A petrezselymet meg a metélőhagymát felaprítjuk. A piros és zöldpaprikákat hosszában félbehasítjuk, magházukat kimetsszük. A húst a tojással, a zúzott fokhagymával, a tejes morzsával, a vöröshagymával és a zöldfűszerekkel összekeverjük, végül megsózzuk, megborsozzuk. Egy kb. 1,5 literes püspökkenyérformát a szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy kilógjon belőle annyi, amennyi elég ahhoz, hogy a tetejét is beboríthassuk. A húsos massza egyharmadát belesimítjuk, a piros színű paprikát ráfektetjük. Újabb egyharmadnyi húsos massza következik, erre kerül a zöld színű paprika, majd a maradék húskeverék. A formából kihajló szalonnaszeleteket ráborítjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 órán keresztül sütjük. Tálaláskor deszkára borítjuk, fölszeleteljük. Héjában sült burgonya, mustármártás és jéghideg sör illik hozzá. Hidegen is kiváló.


Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 434 kcal / 1815 kJ.
Italajánlat: pilseni típusú világos sör.