Petyek
Hozzávalók
(8 személyre)
2,5 kg ponty
0,5 kg keszeg
(tenyérnyi nagyságú)
1/2 fej fokhagyma
2 paradicsom
25 dkg zsÃr
2,5 kg harcsa
1 kg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
5 dkg őrölt paprika, só
A halakat megtisztÃtjuk, a fejeket levágjuk. A harcsa és a ponty fejét hosszában kettéhasÃtjuk, ezt majd a szeletekkel együtt felhasználjuk.
A keszegek fejét eldobjuk.
A pontyot beirdaljuk, majd a harcsával együtt ujjnyi szeletekre vágjuk. A keszeget egészben hagyjuk. Végül az összes halat vékonyan besózzuk és állni hagyjuk.
A lehéjazott vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, a kicsumázott zöldpaprikát, paradicsomot és a fokhagymát fölaprÃtjuk, és az egé-szet zsÃron megpároljuk.
A lángról levéve az Å‘rölt paprikát beleszórjuk és pár percig állni hagyjuk, hogy a paprika teljesen feloldódjon a zsiradékban. A halszeleteket beletesszük (a keszeget is, egészben hagyva), majd annyi vÃzzel engedjük fel, hogy ellepje. ElÅ‘ször erÅ‘s tűzön felforraljuk, majd lassú tűzön teljesen puhára fÅ‘zzük. Ãœgyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon hÃg. Tálaláskor a keszeget félrerakjuk, s a levet, ha kell, Ãzlés szerint fűszerezzük.
***
Farkas János fonyódi hajós – aki 1952 óta Ãgy fÅ‘zi a petyeket – elmondása alapján.
|