Petyek


Hozzávalók (8 személyre)


2,5 kg ponty
0,5 kg keszeg
(tenyérnyi nagyságú)
1/2 fej fokhagyma
2 paradicsom
25 dkg zsír
2,5 kg harcsa
1 kg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
5 dkg őrölt paprika, só

A halakat megtisztítjuk, a fejeket levágjuk. A harcsa és a ponty fejét hosszában kettéhasítjuk, ezt majd a szeletekkel együtt felhasználjuk. A keszegek fejét eldobjuk. A pontyot beirdaljuk, majd a harcsával együtt ujjnyi szeletekre vágjuk. A keszeget egészben hagyjuk. Végül az összes halat vékonyan besózzuk és állni hagyjuk. A lehéjazott vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, a kicsumázott zöldpaprikát, paradicsomot és a fokhagymát fölaprítjuk, és az egé-szet zsíron megpároljuk. A lángról levéve az őrölt paprikát beleszórjuk és pár percig állni hagyjuk, hogy a paprika teljesen feloldódjon a zsiradékban. A halszeleteket beletesszük (a keszeget is, egészben hagyva), majd annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Először erős tűzön felforraljuk, majd lassú tűzön teljesen puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon híg. Tálaláskor a keszeget félrerakjuk, s a levet, ha kell, ízlés szerint fűszerezzük. *** Farkas János fonyódi hajós – aki 1952 óta így főzi a petyeket – elmondása alapján.


Recept: Farkas János.