Töltött gomba citromos mártással
Hozzávalók
16-20 közepes, lehetÅ‘leg egyforma nagyságú csiperke 2-3 dkg vaj vagy margarin 1 vöröshagyma 3-4 evÅ‘kanál olaj só, Å‘rölt fehér bors 40 dkg juhtúró 2 dl tejföl a mártáshoz: 8-10 dkg vaj vagy margarin 3-4 evÅ‘kanál zsemlemorzsa kb. 3 dl tejföl só citromlé a tetejére: 1 nagy csokor petrezselyem (idényben kapor) a dÃszÃtéshez: 1 citrom
A gombát megtisztÃtjuk, majd a fejét meg a szárát különválasztjuk. A kalapokat üregükkel felfelé kivajazott tűzálló tálba rakjuk. A vöröshagymát megtisztÃtjuk, lereszeljük, az olajon néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Közben a gombaszárakat apróra vágjuk, a hagymára dobjuk. Nagy lángon 6-8 percig pirÃtjuk, ezalatt megpuhul és a leve is elfÅ‘. Megsózzuk, megborsozzuk, a juhtúróval összekeverjük, és a gombafejek üregébe púpozzuk, majd egy kevés tejföllel meglocsoljuk. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 170 °C) kb. 15 percig sütjük. Ezalatt a mártáshoz a vajat fölolvasztjuk, a morzsát aranysárgára pirÃtjuk rajta. Tejföllel dúsÃtjuk, megsózzuk, citromlével ÃzesÃtjük. Tálaláskor a töltött-sült gombára locsoljuk, végül a fölaprÃtott petrezselyemmel megszórjuk. Citromkarikákkal dÃszÃtve tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 40 perc.
Egy adag: 887 kcal / 3708 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|