Káposztás rétes
3 szelet enrgiája
Hozzávalók
(2 rúdhoz) 2 csomag (4 lapos) réteslap 12-15 evÅ‘kanál olaj 8-10 evÅ‘kanál zsemlemorzsa 1,6 kg fejes káposzta (tisztÃtva 1,3 kg) 1 vöröshagyma 4 evÅ‘kanál cukor 6-7 evÅ‘kanál olaj 1 csapott evÅ‘kanál só 1 kiskanál Å‘rölt bors
A káposztás töltelékhez a káposztát kettéhasÃtjuk, torzsáját kimetsszük. KülsÅ‘ leveleit lefejtve megmossuk, azután az almához hasonlóan lereszeljük. (Készülhet úgy is, hogy vékonyan fölszeleteljük.) A hagymát megtisztÃtjuk, félbehasÃtjuk, majd vékony félkarikákra vágjuk. A cukrot az olajon világosbarnára karamellizáljuk, a hagymát rádobjuk, és még kb. 2 percig sütögetjük. Akkor jó, ha a cukor aranysárgára pirult, a hagyma pedig megfonnyadt. A káposztát rászórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd anélkül, hogy lefednénk, szorgalmasan kevergetve kb. 30 percig pároljuk. Ha a káposztát nem reszeltük, hanem vékonyra fölszeleteltük, még 6-8 percet számÃtsunk a puhulására. Ha kész, kihűtjük. Egy tiszta konyharuhát megnedvesÃtünk, kicsavarjuk, az asztalra terÃtjük. Egy réteslapot ráfektetünk. Egy kevés olajjal megkenjük, zsemlemorzsával behintjük. Még három réteslapot rétegezünk rá úgy, hogy közüket olajjal megkenjük, morzsával megszórjuk. A felsÅ‘ lap felénk esÅ‘ oldalára egy csÃkban valamivel több morzsát - 1 evÅ‘kanálnyit - szórunk, erre kerül a töltelék. A tölteléket elfelezzük, és egy csÃkban a réteslap felénk esÅ‘ oldalára halmozzuk. A konyharuha segÃtségével föltekerjük - elÅ‘tte lehet a réteslap mindkét oldalából egy kicsit a közepe felé fölhajtani, hogy sütés közben bizton ne nyÃljon szét -, majd kiolajozott tepsibe fektetjük. A tetejét olajjal vékonyan megkenjük. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 170 °C) 30 percig sütjük. A reszelt almával töltött rétest 5 perccel tovább hagyjuk a sütÅ‘ben. Egy rúd rétesbÅ‘l 8 szeletet vághatunk.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra.
Egy adag: 522 kcal / 2182 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|