Almás rétesvariációk
Hozzávalók
(2 rúd réteshez) 2 csomag (4 lapos) réteslap 12-15 evőkanál olaj 8-10 evőkanál zsemlemorzsa az I-II töltelékhez: 2 kg alma 10 dkg vaj 8 evőkanál cukor 2 csapott kiskanál őrölt fahéj 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa III. töltelékhez: 2 kg alma 6-8 evőkanál cukor 2 csapott kiskanál őrölt fahéj 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa (darált dió is lehet)
ElÅ‘ször a töltelékeket állÃtjuk össze. Almásból akár háromfélét is aszerint, hogy a gyümölcsöt hogyan készÃtjük elÅ‘. Az elsÅ‘ változathoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasÃtjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A vajat lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefödve, kis lángon kb. 12 percig (saját levében) pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, a tűzrÅ‘l lehúzva hűlni hagyjuk. A második változat ugyanÃgy készül, mindössze annyi különbséggel, hogy az almát nem szeletekre, hanem 2-3 centis kockákra vágjuk. A harmadik változathoz az almát jól megmossuk, leszárogatjuk, majd héjastól nagy lyukú reszelÅ‘n legyaluljuk. 1 evÅ‘kanál cukorral összekeverjük és 30 percet állni hagyjuk, ezalatt levet enged. Utána jól kinyomkodjuk - az Ãgy kapott kb. 0,5 liter gyümölcslevet azonnal megihatjuk -, a reszelt almát a maradék cukorral, fahéjjal meg zsemlemorzsával összedolgozzuk. A tölteléket elfelezzük, és egy csÃkban a réteslap felénk esÅ‘ oldalára halmozzuk. A konyharuha segÃtségével föltekerjük - elÅ‘tte lehet a réteslap mindkét oldalából egy kicsit a közepe felé fölhajtani, hogy sütés közben bizton ne nyÃljon szét -, majd kiolajozott tepsibe fektetjük. A tetejét olajjal vékonyan megkenjük. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 170 °C) 30 percig sütjük. A reszelt almával töltött rétest 5 perccel tovább hagyjuk a sütÅ‘ben. Egy rúd rétesbÅ‘l 8 szeletet vághatunk.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra.
Egy adag: 522 kcal / 2182 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|