Almás rétesvariációk


Hozzávalók


(2 rúd réteshez)
2 csomag (4 lapos) réteslap
12-15 evőkanál olaj
8-10 evőkanál zsemlemorzsa
az I-II töltelékhez:
2 kg alma
10 dkg vaj
8 evőkanál cukor
2 csapott kiskanál őrölt fahéj
2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
III. töltelékhez:
2 kg alma
6-8 evőkanál cukor
2 csapott kiskanál őrölt fahéj
2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa (darált dió is lehet)

Először a töltelékeket állítjuk össze. Almásból akár háromfélét is aszerint, hogy a gyümölcsöt hogyan készítjük elő. Az első változathoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A vajat lábasban fölolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefödve, kis lángon kb. 12 percig (saját levében) pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A második változat ugyanígy készül, mindössze annyi különbséggel, hogy az almát nem szeletekre, hanem 2-3 centis kockákra vágjuk. A harmadik változathoz az almát jól megmossuk, leszárogatjuk, majd héjastól nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. 1 evőkanál cukorral összekeverjük és 30 percet állni hagyjuk, ezalatt levet enged. Utána jól kinyomkodjuk - az így kapott kb. 0,5 liter gyümölcslevet azonnal megihatjuk -, a reszelt almát a maradék cukorral, fahéjjal meg zsemlemorzsával összedolgozzuk. A tölteléket elfelezzük, és egy csíkban a réteslap felénk eső oldalára halmozzuk. A konyharuha segítségével föltekerjük - előtte lehet a réteslap mindkét oldalából egy kicsit a közepe felé fölhajtani, hogy sütés közben bizton ne nyíljon szét -, majd kiolajozott tepsibe fektetjük. A tetejét olajjal vékonyan megkenjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 30 percig sütjük. A reszelt almával töltött rétest 5 perccel tovább hagyjuk a sütőben. Egy rúd rétesből 8 szeletet vághatunk.


Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 522 kcal / 2182 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.