Szilvás-pisztáciás gyümölcskenyér


Hozzávalók


(6 személyre)
20 dkg kimagozott aszalt szilva
9 dkg mesterséges édesítőszer
3 evőkanál narancslé
25 dkg liszt
6 dkg őrölt mandula
fél csomag sütőpor
csipetnyi só
1 tojás
10 dkg margarin
12 dkg tehéntúró
8 dkg tisztított pisztácia
a formáláshoz:
liszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj

Az aszalt szilvát kis kockákra vágjuk, és az 1 evőkanál édesítőszerrel elkevert narancslével meglocsoljuk. A lisztet a mandulával meg a sütőporral összekeverjük, megsózzuk. A tojást beleütjük, a maradék édesítőt rászórjuk, majd a kisebb darabokra vágott margarinnal és a túróval jól összegyúrjuk. Végül az aszalt szilvát (levével együtt) és a durvára vágott pisztáciát beledolgozzuk. A tésztából enyhén meglisztezett gyúródeszkán csinos rudat formálunk, és megvajazott tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 10 percig, majd a lángot kb. 20 °C-kal mérsékelve, még 25 percig sütjük.


Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 647 kcal / 2705 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.