Októberi almatorta


Hozzávalók (10 szelet)


a töltelékhez:
5 dkg mazsola
4 evőkanál rum
2 kg alma, 2,5 dl fehérbor
15 dkg cukor, 1 citrom
a tésztához:
12,5 dkg vaj vagy margarin
25 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
5 tojás, 1,2 dl tej
25 dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor
a forma kikenéséhez:
vaj
a tetejére:
porcukor

A megmosott mazsolát a rumba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kimetsszük, és a gyümölcsöt vastag szeletekre vágjuk. A bort a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával felforraljuk. Az almaszeleteket kissé megpároljuk benne. A mazsolát hozzáadjuk és hűlni hagyjuk. Közben a tésztához a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat és a tejet habverővel beleverjük. Végül a sütőporral kevert lisztet is beledolgozzuk. Egy kerek, kb. 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, egy bő merőkanálnyi tésztát beleöntünk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 185 °C) 10-12 percig sütjük. A formából rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk. A formát ismét kivajazzuk és a maradék tésztából hasonló módon lapokat sütünk, kb. 8-10 darabot. Ezekből a párolt almával rétegezve tortát építünk. Porcukorral bőven meghintve tálaljuk.


Elkészítési idő: 2,5 óra.
Egy adag: 496 kcal / 2074 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Egri Leányka '98.

Jótanács: A tésztalapokat elõre megsüthetjük, így tálalás elõtt csak az almával kell megtölteni..