Októberi almatorta
Hozzávalók
(10 szelet)
a töltelékhez:
5 dkg mazsola
4 evőkanál rum
2 kg alma, 2,5 dl fehérbor
15 dkg cukor, 1 citrom
a tésztához:
12,5 dkg vaj vagy margarin
25 dkg cukor
1 tasak vanÃliás cukor
5 tojás, 1,2 dl tej
25 dkg finomliszt
1 kiskanál sütőpor
a forma kikenéséhez:
vaj
a tetejére:
porcukor
A megmosott mazsolát a rumba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kimetsszük, és a gyümölcsöt vastag szeletekre vágjuk.
A bort a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával felforraljuk. Az almaszeleteket kissé megpároljuk benne. A mazsolát hozzáadjuk és hűlni hagyjuk. Közben a tésztához a vajat a cukorral és a vanÃliás cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat és a tejet habverÅ‘vel beleverjük. Végül a sütÅ‘porral kevert lisztet is beledolgozzuk. Egy kerek, kb. 24 centi átmérÅ‘jű tortaformát kivajazunk, egy bÅ‘ merÅ‘kanálnyi tésztát beleöntünk és elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 185 °C) 10-12 percig sütjük.
A formából rácsra borÃtjuk és hűlni hagyjuk. A formát ismét kivajazzuk és a maradék tésztából hasonló módon lapokat sütünk, kb. 8-10 darabot. EzekbÅ‘l a párolt almával rétegezve tortát épÃtünk. Porcukorral bÅ‘ven meghintve tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 2,5 óra.
Egy adag: 496 kcal / 2074 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Egri Leányka '98.
Jótanács: A tésztalapokat elõre megsüthetjük, Ãgy tálalás elõtt csak az almával kell megtölteni..
|