Friss paradicsomleves
Hozzávalók
1,5 kg paradicsom 1 szál zellerzöld 1 kis fej hagyma 5 dl átszűrt húsleves (leveskockából is jó) só, őrölt bors cukor 1 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt betétnek: rizs vagy apró levestészta
A megmosott, kicsumázott paradicsomot a zellerzölddel és a hagymával a húslevesben teljesen puhára főzzük, majd átszűrjük, és vízzel 1,2 liternyire egészítjük ki. Ízlésünk szerint sóval, borssal, leheletnyi cukorral ízesítjük. Hagyományos módon az olajból, lisztből készített rántással besűrítjük. Betétnek rizst vagy apró tésztát főzünk bele. Megpróbálkozhatunk azzal, hogy a rántást elhagyjuk belőle, s helyette a paradicsom és a húsleves arányának szabályozásával elérhetjük a krémleves-sűrűséget. Erdélyben babérlevéllel is főzik, s van, aki húsleves helyett vízzel készíti.
Elkészítési idő: 40 perc.
Egy adag: 240 kcal / 1003 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|