Padlizsántorta
Hozzávalók
(6 személyre) 20 dkg fÅ‘tt rizs 40 dkg mélyhűtött leveles vajastészta 3-4 evÅ‘kanál olaj 1 nagy padlizsán 1 vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 20 dkg friss parajlevél 4 tojás 10 dkg Anikó sajttal helyettesÃthetÅ‘ 4 dkg reszelt parmezán 4 evÅ‘kanál natúr joghurt 6 evÅ‘kanál zsÃros tej só, Å‘rölt bors a nyújtáshoz: liszt
A rizst a dobozon olvasható elÅ‘Ãrás szerint sós vÃzben megfÅ‘zzük, majd lecsöpögtetjük. AmÃg a rizs fÅ‘, a sütÅ‘t 180 °C-ra (légkeveréses sütÅ‘nél 165 °C) elÅ‘melegÃtjük. A felengedett tésztát belisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd egy kb. 25 centi átmérÅ‘jű tortaformát kibélelünk vele. Az alját villával megszurkáljuk, és 10-12 perc alatt halványsárgára (tehát félkészre) sütjük. Közben a padlizsánt megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és serpenyÅ‘ben 2-3 evÅ‘kanál olajon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Konyhai papÃrtörlÅ‘re szedve lecsepegtetjük. (A sütés kezdetekor több olajra is szükségünk lehet, de amikor a padlizsán már puhul, az olajat kiengedi magából.) A hagymát megtisztÃtjuk, kis kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. MindkettÅ‘t a padlizsán sütésekor visszamaradt olajba szórjuk, és kevergetve üvegesre sütjük. Ha szükséges, az olajat pótoljuk. Az alaposan megmosott, megtisztÃtott parajt éles késsel finomra vágjuk. A tojásokat felverjük, a parajt, a kézzel összemorzsolt sajtot, a parmezánt, a joghurtot, a tejet meg a párolt hagymát hozzáadjuk. Sóval, borssal ÃzesÃtjük, majd alaposan összekeverjük. A rizst egyenletesen a félig sült tésztára simÃtjuk. Néhány padlizsánszeletet félreteszünk a dÃszÃtéshez, a maradékkal a rizst betakarjuk. A spenótos-sajtos-tojásos keveréket a padlizsánra simÃtjuk, és a félretett szeleteket a tetején elrendezzük. A sütÅ‘ben 200 °C-on (légkeveréses sütÅ‘ben 185 °C) 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen vagy hidegen tortaszerűen felszeletelve tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 1146 kcal / 4789 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|