Padlizsántorta


Hozzávalók


(6 személyre)
20 dkg főtt rizs
40 dkg mélyhűtött leveles vajastészta
3-4 evőkanál olaj
1 nagy padlizsán
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg friss parajlevél
4 tojás
10 dkg Anikó sajttal helyettesíthető
4 dkg reszelt parmezán
4 evőkanál natúr joghurt
6 evőkanál zsíros tej
só, őrölt bors
a nyújtáshoz:
liszt

A rizst a dobozon olvasható előírás szerint sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük. Amíg a rizs fő, a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 165 °C) előmelegítjük. A felengedett tésztát belisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd egy kb. 25 centi átmérőjű tortaformát kibélelünk vele. Az alját villával megszurkáljuk, és 10-12 perc alatt halványsárgára (tehát félkészre) sütjük. Közben a padlizsánt megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és serpenyőben 2-3 evőkanál olajon a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetjük. (A sütés kezdetekor több olajra is szükségünk lehet, de amikor a padlizsán már puhul, az olajat kiengedi magából.) A hagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Mindkettőt a padlizsán sütésekor visszamaradt olajba szórjuk, és kevergetve üvegesre sütjük. Ha szükséges, az olajat pótoljuk. Az alaposan megmosott, megtisztított parajt éles késsel finomra vágjuk. A tojásokat felverjük, a parajt, a kézzel összemorzsolt sajtot, a parmezánt, a joghurtot, a tejet meg a párolt hagymát hozzáadjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük. A rizst egyenletesen a félig sült tésztára simítjuk. Néhány padlizsánszeletet félreteszünk a díszítéshez, a maradékkal a rizst betakarjuk. A spenótos-sajtos-tojásos keveréket a padlizsánra simítjuk, és a félretett szeleteket a tetején elrendezzük. A sütőben 200 °C-on (légkeveréses sütőben 185 °C) 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen vagy hidegen tortaszerűen felszeletelve tálaljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 1146 kcal / 4789 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.