Körtés rétes


Hozzávalók


45 dkg körte
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál cukor
csipetnyi őrölt fahéj
1/2 citrom leve
3 evőkanál körtepálinka vagy rum
15 dkg briós vagy kalács
1 csomag 4 lapos réteslap
20 dkg áfonyabefőtt
a lapok megkenéséhez
és a tepsi kikenéséhez:
olvasztott vaj vagy margarin
a tetejére: porcukor

A körtéket meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük, majd húsukat vékony szeletekre vágjuk. A mazsolát folyó vízben jól megmossuk és lecsöpögtetjük. A körteszeleteket és a mazsolát a cukorral, a fahéjjal, a citromlével és a körtepálinkával összekeverjük. Kb. fél órán át érlelődni hagyjuk. Ezután a brióst apró kockákra vágjuk és szintén belekeverjük. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára fektetjük, olvasztott vajjal megkenegetjük és egy másik lapot ráborítunk. A körtés töltelék felét a harmadán elsimítjuk, a szabadon maradt tésztát az olvasztott vajjal még egyszer megkenjük. A rétest a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és egy kivajazott sütőlapra csúsztatjuk. A maradék réteslapokkal és töltelékkel ugyanígy járunk el, majd a két tekercset még egyszer olvasztott vajjal megkenjük és forró sütőbe tolva, kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve olvasztott vajjal újra átkenjük, majd 5-10 percig állni hagyjuk. Ezután csinos szeletekre vágjuk, porcukorral meghintve, az áfonyabefőttel tálaljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 370 kcal / 1560 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Sárgamuskotály '98.