Zöldséges csirke


Hozzávalók


3-4 szál sárgarépa
1-2 petrezselyemgyökér
3 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 (kb. 1-1,2 kg-os) konyhakész csirke
só, őrölt bors
késhegynyi őrölt fahéj
1 evőkanál paradicsompüré
20 dkg laskagomba
1 mokkáskanál friss vagy szárított, őrölt kakukkfű

A római tálat előírás szerint beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszúkás hasábokra vágjuk, a hagymákat negyedeljük, a fokhagymagerezdeket egészben hagyjuk, vagy hosszában elfelezzük. A csirkét megmossuk, kívül-belül besózzuk, egy kevés őrölt borssal bedörzsöljük, és az őrölt fahéjjal meghintjük. A zöldségek felét a római tálba tesszük, a csirkét ráfektetjük, és a maradék zöldséget rászórjuk. Tetejére a paradicsompüré kerül. Lefedjük, és sütőben közepes lángon kb. 1,5 órán át sütjük. Ezalatt a laskagombát megmossuk, és nem túl apróra feldaraboljuk. A római tálról a fedelet leemeljük, a gombát a csirkére dobjuk, egy kevés kakukkfűvel meghintjük. A tálat ismét befedjük, a sütőbe visszatoljuk, és 10 percig így, majd újabb pár percen keresztül enélkül pirítjuk.


Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 502 kcal / 2096 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.