Karalábé-krémleves
Hozzávalók
1 kisebb vöröshagyma 3 karalábé (kb. 50 dkg) zöldjével együtt 4 dkg vaj fél kiskanál cukor 0,5 liter zöldségleves (leveskockából is jó) 2,5 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn só, Å‘rölt bors fél citrom leve
A hagymát megtisztÃtjuk, finomra aprÃtjuk. A karalábé zöldjét levágjuk, megmossuk, vékony csÃkokra vágjuk. A gumót vékonyan meghámozzuk, nagylyukú almareszelÅ‘n lereszeljük. A vajat lábasban fölolvasztjuk, a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A karalábét beleszórjuk, üvegesre pároljuk (nem szabad megpirulnia!), majd a cukorral ÃzesÃtjük. A levest ráöntjük, és ha forr, kis lángra állÃtva, lefödve kb. 15 perc alatt puhára fÅ‘zzük. A tűzrÅ‘l lehúzzuk, s ha kissé kihűlt, turmixoljuk. A tejszÃnnel dúsÃtjuk, sózzuk, borsozzuk és a citromlével kellemesen pikánsra ÃzesÃtjük. Tálaláskor a tetejét a félretett karalábézölddel megszórjuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc.
Egy adag: 270 kcal / 1130 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|