Karalábé-krémleves


Hozzávalók


1 kisebb vöröshagyma
3 karalábé (kb. 50 dkg) zöldjével együtt
4 dkg vaj
fél kiskanál cukor
0,5 liter zöldségleves (leveskockából is jó)
2,5 dl főzőtejszín
só, őrölt bors
fél citrom leve

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A karalábé zöldjét levágjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A gumót vékonyan meghámozzuk, nagylyukú almareszelőn lereszeljük. A vajat lábasban fölolvasztjuk, a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A karalábét beleszórjuk, üvegesre pároljuk (nem szabad megpirulnia!), majd a cukorral ízesítjük. A levest ráöntjük, és ha forr, kis lángra állítva, lefödve kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A tűzről lehúzzuk, s ha kissé kihűlt, turmixoljuk. A tejszínnel dúsítjuk, sózzuk, borsozzuk és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Tálaláskor a tetejét a félretett karalábézölddel megszórjuk.


Elkészítési idő: 30 perc.
Egy adag: 270 kcal / 1130 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.