Parajfelfújt


Hozzávalók


60 dkg paraj
só
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
4 tojás
0,5 dl tejszín
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
késhegynyi reszelt szerecsendió
a forma kikenéséhez:
2-3 dkg vaj
2-3 evőkanál zsemlemorzsa

Előbbihez a parajt többször váltott hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, szárát lecsipkedjük. Ezután a leveleket enyhén sós, szódabikarbónás, forrásban lévő vízbe dobjuk, és attól számítva, hogy újra forrni kezd, 2-3 percig főzzük. Leszűrjük, kinyomkodjuk, majd a turmixgépbe töltjük a tojásokkal és a tejszínnel együtt. 1 csapott kiskanál sóval, a borssal és a szerecsendióval pürésítjük. Egy közepes tűzálló tálat vagy pudingformát kivajazunk, morzsával behintjük, és a parajos masszát beleöntjük. Lábasba állítjuk, melyben annyi víz forrdogál, amennyi a forma feléig ér. Az edényt kis rést hagyva letakarjuk, a felfújtat kis lángon kb. 45 percig így gőzöljük. Amint kész, vágódeszkára borítjuk, és felszeleteljük.


Elkészítési idő: 1 óra 20 perc.

Italajánlat: száraz vörösbor.