Padlizsánkrém
Hozzávalók
5 kisebb, egyenként
kb. 30 dkg-os padlizsán
2 vöröshagyma (kb. 20 dkg)
1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1,5 dl olaj vagy 8-10 evőkanál majonéz
A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd egészben, kocsányostól rostélyra fektetjük és közepesen izzó parázs fölött, többször megforgatva kb. 30 perc alatt megsütjük. Az sem baj, ha kicsit megég. Egyéb módja a padlizsán sütésének, ha tűzhelyen (villanyplatnin, vagy gázrózsa felett) vaslapon sütjük meg, vagy alufóliával bélelt tepsibe fektetjük, és 40-50 percre forró sütÅ‘be toljuk. Mindegyik megoldás jó, a különbség csak annyi, hogy a sütÅ‘ben sült változatból a „füst Ãz” hiányozni fog. A megsült padlizsánokat zacskóba vagy lábasba dobjuk és lefedjük.
10-15 percig Ãgy hagyjuk, mert a keletkezÅ‘ gÅ‘zben a padlizsán összeesik, Ãgy héját és persze kocsányát könnyűszerrel eltávolÃthatjuk. Ezután jól lecsöpögtetjük, sÅ‘t, kissé ki is nyomkodjuk, Ãgy kevésbé valószÃnű, hogy keserű lesz, ráadásul állaga is jobbá válik.
A padlizsánhúst (kb. 75 deka lesz belÅ‘le) lehetÅ‘leg fakéssel finomra vágjuk (ha véletlenül nem rozsdamentes kést használunk, akkor megfeketedhet, megkeseredhet). A hagymát megtisztÃtjuk, nagyon finomra aprÃtjuk, majd a padlizsánpürével, a sóval, a borssal összekeverjük; apránként az olajat is hozzáadjuk. Olaj helyett majonézzel is készÃthetjük. Letakarva jól behűtjük. Puha kenyérre vagy pirÃtósra kenve kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 418 kcal / 1748 kJ.
Italajánlat: sör vagy fröccs.
Jótanács: – Aki úgy szereti, néhány csepp citromlével pikánsra fûszerezheti.
A fenti módon megsütött és finomra vágott padlizsánt 4-5 cikkekre vágott pritaminpaprikával és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával együtt tovább párolva, majd turmixolva érdekes padlizsánkrém-változatot kapunk.Itt azonban ne váltsuk ki az olajat majonézzel..
Recept: Harg. |
Fénykép: Halmos-Gabula. |
|
|