Padlizsánkrém


Hozzávalók


5 kisebb, egyenként
kb. 30 dkg-os padlizsán
2 vöröshagyma (kb. 20 dkg)
1 csapott kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1,5 dl olaj vagy 8-10 evőkanál majonéz

A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd egészben, kocsányostól rostélyra fektetjük és közepesen izzó parázs fölött, többször megforgatva kb. 30 perc alatt megsütjük. Az sem baj, ha kicsit megég. Egyéb módja a padlizsán sütésének, ha tűzhelyen (villanyplatnin, vagy gázrózsa felett) vaslapon sütjük meg, vagy alufóliával bélelt tepsibe fektetjük, és 40-50 percre forró sütőbe toljuk. Mindegyik megoldás jó, a különbség csak annyi, hogy a sütőben sült változatból a „füst íz” hiányozni fog. A megsült padlizsánokat zacskóba vagy lábasba dobjuk és lefedjük. 10-15 percig így hagyjuk, mert a keletkező gőzben a padlizsán összeesik, így héját és persze kocsányát könnyűszerrel eltávolíthatjuk. Ezután jól lecsöpögtetjük, sőt, kissé ki is nyomkodjuk, így kevésbé valószínű, hogy keserű lesz, ráadásul állaga is jobbá válik. A padlizsánhúst (kb. 75 deka lesz belőle) lehetőleg fakéssel finomra vágjuk (ha véletlenül nem rozsdamentes kést használunk, akkor megfeketedhet, megkeseredhet). A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd a padlizsánpürével, a sóval, a borssal összekeverjük; apránként az olajat is hozzáadjuk. Olaj helyett majonézzel is készíthetjük. Letakarva jól behűtjük. Puha kenyérre vagy pirítósra kenve kínáljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 418 kcal / 1748 kJ.
Italajánlat: sör vagy fröccs.

Jótanács: – Aki úgy szereti, néhány csepp citromlével pikánsra fûszerezheti. A fenti módon megsütött és finomra vágott padlizsánt 4-5 cikkekre vágott pritaminpaprikával és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával együtt tovább párolva, majd turmixolva érdekes padlizsánkrém-változatot kapunk.Itt azonban ne váltsuk ki az olajat majonézzel..

Recept: Harg.

   Fénykép: Halmos-Gabula.