Tésztában sült kacsapástétom


Hozzávalók


(15 szelethez)
a tésztához:
45 dkg finomliszt
15 dkg sertészsír
1 csapott kiskanál só
1 tojás
1,2 dl langyos víz
a töltelékhez:
1 konyhakész pecsenyekacsa (kb. 2 kg)
50 dkg bőr nélküli csirkemellfilé
6 szem szegfűszeg
2 evőkanál koriandermag
1 evőkanál egész fekete bors
3 evőkanál körtepálinka
50 dkg kacsamellfilé
12-15 dkg aszalt gyümölcs
2,5 dl sűrű tejszín

A tésztához a lisztet a zsírral elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a tojással és a langyos vízzel tésztává gyúrjuk. Letakarva, hűtőszekrényben egy éjjelen át pihentetjük. A kacsa mellét és combjait a törzsről leválasztjuk, bőrét lehúzzuk. A mellet 2 centis kockákra vágva félrerakjuk. A combokat kicsontozzuk, majd a csirkemellel együtt kétszer ledaráljuk. A szegfűszeget, a koriandert és a borsot mozsárban összetörjük. A darált hússal összedolgozzuk, a pálinkával ízesítjük, és letakarva pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Az 50 deka kacsamellfilét lebőrözzük, majd a húst az aszalt gyümölcsökkel együtt félcentis kockákra vágjuk. A fűszeres húspépet tálba töltjük, majd a tejszínt apránként (szinte kanalanként) kevergetve beledolgozzuk. A legjobb, ha ehhez az edényt tört jégre állítjuk, mert a massza így veszi fel legjobban a folyadékot. A fölkockázott hozzávalókat beledolgozzuk. A tésztát kb. 4 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. A pástétomformát rátesszük, és balra is, jobbra is megdöntjük. Így jelöljük ki a tésztán, hogy mennyi is kell pontosan belőle a forma kibéleléséhez. A jel mentén a tésztát késsel körbevágjuk, és egymásra hajtjuk, majd a pástétomformába tesszük. Kihajtogatjuk, szorosan a forma oldalához nyomkodjuk. A húsos masszával megtöltjük úgy, hogy mindig csak egy keveset rakunk bele, és jól elsimítjuk. Csak így nem lesz levegős! A tésztaszéleket ráhajtjuk. A maradék tésztából egy akkora lapot vágunk, amekkora pontosan a pástétom tetejére illik, és ráfektetjük. A tésztákat találkozásuknál összenyomkodjuk, nehogy sütés közben kinyíljon. Szélét késsel megcifrázzuk. A pástétom közepére pogácsaszaggatóval két kis lyukat fúrunk, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson. A maradék tésztából díszítésképpen a pástétom tetejére kis levélkéket stb. formálhatunk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15 percig, majd a sütő hőmérsékletét 30 fokkal csökkentve további kb. 30 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, deszkára kiborítjuk, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.


Elkészítési idő: 2 óra 30 perc + a tészta pihentetése.
Egy adag: 574 kcal / 2401 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.