Ringlós túrótorta
Hozzávalók
a tésztához:
10 dkg vaj
25 dkg finomliszt
3 tojás, késhegynyi só
a töltelékhez:
6 tojás, 25 dkg cukor
2 dl tej
1 csomag (6 dkg) vanÃliás
pudingpor (főzni való)
késhegynyi só
75 dkg tehéntúró
a forma kikenéséhez:
vaj
a tetejére:
20-25 szem ringló
1 csomag narancsÃzű zselépor
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtÅ‘szekrénybe tesszük, amÃg a töltelék elkészül. Utóbbihoz a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A tejet a pudingporral meg a sóval simára dolgozzuk, a cukros tojáshoz adjuk.
A túrót áttörjük, és apránként hozzáadjuk az elÅ‘zÅ‘ masszát (nem a túrót keverjük bele, mert nehezebben keveredik el). A tésztával egy kivajazott, 23 centi átmérÅ‘jű tortakarikát egyben kibélelünk úgy, hogy magas pereme is legyen, és véletlenül se lyukadjon ki sehol, mert akkor a töltelék kifolyik. A túrós masszát beleöntjük, majd elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) 75-80 percig sütjük. Megvárjuk, amÃg kihűl, végül a tetejét apró kockákra vágott ringlóval beszórjuk, majd az elÅ‘-
Ãrás szerint elkészÃtett zselével bevonjuk és hűtÅ‘szekrényben dermedni hagyjuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 10 perc.
Egy adag: 403 kcal / 1685 kJ.
Italajánlat: édes vörösbor Portói Tawny.
|