Sonkás-tojásos töltött burgonya
Hozzávalók
4 nagy, lehetÅ‘leg hosszúkás burgonya só 1 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn 5 dkg vaj Å‘rölt bors reszelt szerecsendió 15-20 dkg fÅ‘tt sonka vagy gépsonka 4 tojás 1 kiskanál ecet 8-10 dkg reszelt sajt
A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, letörölgetjük. Egy közepes tepsi aljára vékonyan sót terÃtünk, a krumplikat ráfektetjük. Jó forró sütÅ‘ben (kb. 200 °C) 50-60 perc alatt megsütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk, majd tetejükbÅ‘l egy vékony szeletet levágunk, és belsejüket kikaparjuk úgy, hogy kb. félcentis fal azért maradjon. A kivájt burgonyát a tejszÃnnel meg a puha vajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és egy kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A sonkát félcentis kockákra vágjuk, az elÅ‘zÅ‘ekhez adjuk. A tojásokból buggyantott tojást készÃtünk, azaz egyenként enyhén sós, ecetes vÃzbe ütjük, és gyöngyözÅ‘ forralással 3 percig fÅ‘zzük. SzűrÅ‘lapáttal hideg vÃzbe átszedjük, majd lecsöpögtetjük. A burgonyateknÅ‘ket a sonkás burgonyával félig megtöltjük, a bevert tojásokat a közepükre ültetjük, és a maradék burgonyás masszával befedjük. Tűzálló tálba sorakoztatjuk. Tetejüket reszelt sajttal meghintjük, végül forró sütÅ‘ben vagy grillsütÅ‘ben addig sütjük, mÃg a sajt ráolvad, és a burgonya is átforrósodik. Tejföllel meglocsolva, valamilyen friss, zöldsaláta kÃséretében tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 634 kcal / 2651 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|