Tarkabableves kolbásszal


Hozzávalók


15-20 dkg tarkabab
2 kiskanál só
3 babérlevél
1 vöröshagyma
20-25 dkg savanyú káposzta
6 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
4 gerezd fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
2 dl tejföl
2 evőkanál 10%-os ecet
1 evőkanál cukor
20 dkg lecsókolbász
1 csokor kapor
a tetejére:
1 dl tejföl

A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöblítjük, lábasba szórjuk, 1,5 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon fölforraljuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A néhány vágással rövidebbre aprított káposztát rászórjuk, és egy kevés vizet aláöntve kb. 15 percig pároljuk, majd a már félig puha babhoz öntjük, együtt puhára főzzük. 2 evőkanál olajon 2 evőkanál lisztet világosra pirítunk, a zúzott fokhagymát óvatosan megfuttatjuk benne, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát is rászórjuk. Kissé hagyjuk kihűlni, majd hideg vízzel simára keverjük, és a káposztás babhoz öntjük. Meg-megkeverve 3-4 percig forraljuk, végül a tejföllel dúsítjuk. Az ecettel meg a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük. A karikára vágott kolbászt a maradék olajon megpirítjuk. Tálaláskor a levest a kolbásszal meg a finomra vágott kaporral megszórjuk, tejföllel díszítjük.


Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + áztatás.
Egy adag: 640 kcal / 2676 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.