Tarkabableves kolbásszal
Hozzávalók
15-20 dkg tarkabab 2 kiskanál só 3 babérlevél 1 vöröshagyma 20-25 dkg savanyú káposzta 6 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt 4 gerezd fokhagyma 1 kiskanál pirospaprika 2 dl tejföl 2 evőkanál 10%-os ecet 1 evőkanál cukor 20 dkg lecsókolbász 1 csokor kapor a tetejére: 1 dl tejföl
A babot egy éjszakára hideg vÃzbe áztatjuk. Másnap leöblÃtjük, lábasba szórjuk, 1,5 liter vÃzzel fölöntjük, megsózzuk. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon fölforraljuk. Közben a hagymát megtisztÃtjuk, apróra vágjuk, 2 evÅ‘kanál olajon megfuttatjuk. A néhány vágással rövidebbre aprÃtott káposztát rászórjuk, és egy kevés vizet aláöntve kb. 15 percig pároljuk, majd a már félig puha babhoz öntjük, együtt puhára fÅ‘zzük. 2 evÅ‘kanál olajon 2 evÅ‘kanál lisztet világosra pirÃtunk, a zúzott fokhagymát óvatosan megfuttatjuk benne, majd a tűzrÅ‘l lehúzva a pirospaprikát is rászórjuk. Kissé hagyjuk kihűlni, majd hideg vÃzzel simára keverjük, és a káposztás babhoz öntjük. Meg-megkeverve 3-4 percig forraljuk, végül a tejföllel dúsÃtjuk. Az ecettel meg a cukorral kellemesen pikánsra ÃzesÃtjük. A karikára vágott kolbászt a maradék olajon megpirÃtjuk. Tálaláskor a levest a kolbásszal meg a finomra vágott kaporral megszórjuk, tejföllel dÃszÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 40 perc + áztatás.
Egy adag: 640 kcal / 2676 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|