Malacpecsenye pezsgős lilakáposztával


Hozzávalók


1 kg kicsontozott bőrös malaccomb
5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál ételízesítő por
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 dl sör
a pezsgős káposztához:
70 dkg lilakáposzta
5 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma
3 evőkanál cukor
1 csapott kiskanál só
1 csapott kiskanál őrölt kömény
1 evőkanál 10%-os ételecet
1,5 dl száraz pezsgő

A combot megmossuk, leszárogatjuk, majd húsos oldalát a megtisztított, hosszában félbevágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük. Ételízesítő porral meghintjük, megborsozzuk - ezekből a bőrére ne kerüljön -, majd vékony spárgával megkötözzük úgy, hogy a bőrös fele legyen kívül. Tepsibe fektetjük, félpohárnyi vizet aláöntve, előmelegített sütőben közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) addig - kb. 1 órát - sütjük, míg kívülről pirosbarna nem lesz. Ekkor a lángot kissé mérsékeljük és a pecsenyét tovább - még kb. 20 percig - pároljuk. Akkor jó, ha a beleszúrt villa könnyedén kicsusszan belőle. Közben néhányszor megforgatjuk, és a sörrel kenegetjük, így lesz szép piros. A pezsgős káposztához a megmosott káposztafejet kitorzsázzuk, majd szép vékonyra szeleteljük. Az olajon a finomra vágott hagymát és a cukrot néhány percig pirítjuk. Akkor jó, ha a hagyma aranybarnára sül, a cukor pedig karamellizálódik. A káposztát rászórjuk, megsózzuk, az őrölt köménnyel fűszerezzük és kis lángon, kevergetve, fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész, az ecettel ízesítjük, végül a pezsgőt is rálocsoljuk. Szokás még meghámozott, kockákra vágott almával is ízesíteni - ehhez a mennyiséghez 2 kisebb kell -, amit 4-5 perccel azelőtt keverünk a káposztához, mielőtt megpuhulna. A malacpecsenyét fölszeleteljük és “szaftjával” meglocsolva, a káposztával kínáljuk. Aki szereti, hagymás tört burgonyát is adhat hozzá.


Elkészítési idő: 2 óra 50 perc.
Egy adag: 737 kcal / 3081 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.