Malacpecsenye pezsgős lilakáposztával
Hozzávalók
1 kg kicsontozott bÅ‘rös malaccomb 5 gerezd fokhagyma 1 evÅ‘kanál ételÃzesÃtÅ‘ por 1 mokkáskanál Å‘rölt fekete bors 2 dl sör a pezsgÅ‘s káposztához: 70 dkg lilakáposzta 5 evÅ‘kanál olaj 1 közepes vöröshagyma 3 evÅ‘kanál cukor 1 csapott kiskanál só 1 csapott kiskanál Å‘rölt kömény 1 evÅ‘kanál 10%-os ételecet 1,5 dl száraz pezsgÅ‘
A combot megmossuk, leszárogatjuk, majd húsos oldalát a megtisztÃtott, hosszában félbevágott fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük. ÉtelÃzesÃtÅ‘ porral meghintjük, megborsozzuk - ezekbÅ‘l a bÅ‘rére ne kerüljön -, majd vékony spárgával megkötözzük úgy, hogy a bÅ‘rös fele legyen kÃvül. Tepsibe fektetjük, félpohárnyi vizet aláöntve, elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) addig - kb. 1 órát - sütjük, mÃg kÃvülrÅ‘l pirosbarna nem lesz. Ekkor a lángot kissé mérsékeljük és a pecsenyét tovább - még kb. 20 percig - pároljuk. Akkor jó, ha a beleszúrt villa könnyedén kicsusszan belÅ‘le. Közben néhányszor megforgatjuk, és a sörrel kenegetjük, Ãgy lesz szép piros. A pezsgÅ‘s káposztához a megmosott káposztafejet kitorzsázzuk, majd szép vékonyra szeleteljük. Az olajon a finomra vágott hagymát és a cukrot néhány percig pirÃtjuk. Akkor jó, ha a hagyma aranybarnára sül, a cukor pedig karamellizálódik. A káposztát rászórjuk, megsózzuk, az Å‘rölt köménnyel fűszerezzük és kis lángon, kevergetve, fedÅ‘ alatt kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész, az ecettel ÃzesÃtjük, végül a pezsgÅ‘t is rálocsoljuk. Szokás még meghámozott, kockákra vágott almával is ÃzesÃteni - ehhez a mennyiséghez 2 kisebb kell -, amit 4-5 perccel azelÅ‘tt keverünk a káposztához, mielÅ‘tt megpuhulna. A malacpecsenyét fölszeleteljük és “szaftjával” meglocsolva, a káposztával kÃnáljuk. Aki szereti, hagymás tört burgonyát is adhat hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 50 perc.
Egy adag: 737 kcal / 3081 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
|