Gazdag gyümölcskenyér


Hozzávalók (10)


összesen 1 kg gyümölcs:
10 dkg dió
10 dkg mandula,
20 dkg aszalt barack
30 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt almakocka
20 dkg mazsola
0,5 dl szilvapálinka
0,5 dl citromlé
2 dl víz
10 dkg zabpehely
3 evőkanál cukor
20 dkg finomliszt
1 evőkanál mézessütemény-fűszerkeverék
a tésztához:
20 dkg liszt
3 evőkanál zabkorpa
1 dl víz
2 dkg elmorzsolt élesztő
csipetnyi só
2 kiskanál cukor
a mázhoz:
15 dkg porcukor
fél citrom leve

A megmosott aszalt gyümölcsöket kb. másfél centis kockákra vágjuk, és a mazsolával együtt 1-2 órára langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és levét félretesszük. A diót, a mandulát meg a mogyorót durvára aprítjuk, majd a lecsöpögtetett gyümölcsdarabokkal és a többi hozzávalóval összekeverjük. (A vizet az áztatóléből merjük hozzá.) Míg a gyümölcs “fürdik”, a tésztához valókat bedagasztjuk és letakarva, langyos helyen jó 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Utána a gyümölcsös masszával összegyúrjuk, és két cipóvá osztjuk, hosszúkásra formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és ismét 40 percig kelesztjük, majd vízzel lekenegetjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 45-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a porcukorból és a citromléből kevert mázzal bekenjük. Fémdobozban hetekig is eltartható, és minél tovább áll, annál finomabb. Vékonyan szeleteljük, és mindig csak annyit, amennyi éppen elfogy.


Elkészítési idő: 2 óra + a gyümölcs áztatása + kelesztés.
Egy adag: 699 kcal / 2922 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.