Gazdag gyümölcskenyér
Hozzávalók
(10)
összesen 1 kg gyümölcs: 10 dkg dió 10 dkg mandula, 20 dkg aszalt barack 30 dkg aszalt szilva 10 dkg aszalt almakocka 20 dkg mazsola 0,5 dl szilvapálinka 0,5 dl citromlé 2 dl vÃz 10 dkg zabpehely 3 evÅ‘kanál cukor 20 dkg finomliszt 1 evÅ‘kanál mézessütemény-fűszerkeverék a tésztához: 20 dkg liszt 3 evÅ‘kanál zabkorpa 1 dl vÃz 2 dkg elmorzsolt élesztÅ‘ csipetnyi só 2 kiskanál cukor a mázhoz: 15 dkg porcukor fél citrom leve
A megmosott aszalt gyümölcsöket kb. másfél centis kockákra vágjuk, és a mazsolával együtt 1-2 órára langyos vÃzbe áztatjuk, majd leszűrjük és levét félretesszük. A diót, a mandulát meg a mogyorót durvára aprÃtjuk, majd a lecsöpögtetett gyümölcsdarabokkal és a többi hozzávalóval összekeverjük. (A vizet az áztatólébÅ‘l merjük hozzá.) MÃg a gyümölcs “fürdik”, a tésztához valókat bedagasztjuk és letakarva, langyos helyen jó 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Utána a gyümölcsös masszával összegyúrjuk, és két cipóvá osztjuk, hosszúkásra formáljuk. SütÅ‘papÃrral bélelt tepsire fektetjük és ismét 40 percig kelesztjük, majd vÃzzel lekenegetjük és elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) 45-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a porcukorból és a citromlébÅ‘l kevert mázzal bekenjük. Fémdobozban hetekig is eltartható, és minél tovább áll, annál finomabb. Vékonyan szeleteljük, és mindig csak annyit, amennyi éppen elfogy.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra + a gyümölcs áztatása + kelesztés.
Egy adag: 699 kcal / 2922 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|