Zöld almatorta
Hozzávalók
(8 személyre) a tésztához: 15 dkg finomliszt csipetnyi só 6 dkg cukor 7,5 dkg sótlan vaj 2 nagy tojás sárgája fél kiskanál vanÃliaaroma vagy 1 csomag vanÃliás cukor kb. 0,25 dl hideg vÃz a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj a töltelékhez: 6-8 közepes zöldalma 1 citrom 2 nagy tojás sárgája 1,5 dl tejszÃn 1 kiskanál vanÃliaaroma vagy 2 csomag vanÃliás cukor 6 dkg cukor
A lisztet a sóval meg a cukorral összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk és az apróra vágott vajat beleszórjuk. Villával addig keverjük, mÃg morzsalékos nem lesz. A tojássárgáját a vanÃliaaromával meg a vÃzzel összekeverjük, és a vajas liszttel összegyúrjuk. Letakarva 20 percre hideg helyre állÃtjuk. Alacsony perem?, 24-26 centi átmérÅ‘jű tortaformát kivajazunk, a belisztezett deszkán kinyújtott tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. SütÅ‘papÃrt fektetünk rá, és lencsével vagy babbal megszórjuk. Ez arra szolgál, hogy a tészta ne hólyagosodjon föl. Miután ezek a hüvelyesek másra már nem igazán használhatók, célszerű késÅ‘bb sütés után egy üvegben hasonló alkalmakra eltenni. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) 15 percig elÅ‘sütjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kimetsszük, húsát csinos cikkekre vágjuk, fél citrom kifacsart levével meglocsoljuk. Az elÅ‘sütött tésztáról a hüvelyeseket a sütÅ‘papÃrral együtt levesszük, tetejét az almacikkekkel kirakjuk. A citrom reszelt sárga héjával megszórjuk. A tojássárgáját, a tejszÃnt a vanÃliaaromával meg a cukorral elhabarjuk, és a gyümölcsre öntjük. A sütÅ‘ középsÅ‘ rácsára téve változatlan lánggal kb. 30 percig sütjük. Langyosan szokás tálalni.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 337 kcal / 1409 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|